Borelj: Bez dogovora dve strane – Vučić prihvatio predloge, Kurti nije

Beograd i Priština nisu uspeli da postignu dogovor o registarskim tablicama, saopštio je Žozep Borelj nakon razgovora u Briselu, u kojima su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti.

Naveo je da je EU predala predlog koji je mogao da spreči rizik eskalacije, koji je Vučić prihvatio, ali nije i Kurti.

„Zato molim obe strane, a očekujem pre svega od Kosova da odmah suspednuje dalje korake u vezi sa preregistracijom vozila na severu. A od Srbije očekujem da suspenduje izdavanje novih tablica KM. To je bio i predlog rešenja, ali pošto nije usvojen, apelujem da se primeni, jer nam to daje vreme za pronalaženje održivog rešenja za ovo pitanje u kontekstu normalizacije odnosa“, poručio je Borelj.

Smatra da postoji značajna odgovornost za neuspeh današnjih razgovora, i za svaku eskalaciju i nasilje koji bi se mogli dogoditi na terenu u narednim danima.

Izostanak dogovora znači, prema njegovim rečima, da treba izvući neke zaključke o tome kako se vode razgovori.

„Informisaću svoje kolege u EU i međunarodne partnere o ponašanju strana u razgovorima i nedostatku poštovanja međunarodnih pravnih obaveza, što se posebno odnosi na Kosovo. To je posebno negativan politički signal“, naglasio je šef evropske diplomatije. 

U obraćanju medijima, Borelj je naglasio da je bilo je važno što su se Vučić i Kurti odazvali pozivu da dođu u Brisel.

„Jer smo se našli ponovo u novoj kriznoj situaciji. Poslednja tri meseca idemo od krize do krize. Ovog puta je gore nego u avgustu kada su Kurti i Vučić bili u Briselu da spreče prethodnu krizu“, objasnio je Borelj.

Borelj je rekao da se situacija oko tablica pogoršala, jer je Priština odlučila da od 21. novembra kažnjava sve koji nisu preregistrovali svoja vozila na severu Kosova.

Kao posledica toga, podsetio je, Srbi su se povukli iz institucija.

Euleks i Kfor ne mogu da preuzmu ulogu lokalne policije

Prema njegovim rečima, oko 50 kosovskih policajaca ostalo je u policijskim stanicama na severu, što je, ističe, nedovoljno.

Time se, upozorava, stvara opasan bezbednosni vakuum u veoma krhkoj situaciji.

Istakao je da Euleks i Kfor ne mogu da preuzmu ulogu lokalne policije, jer to nije u njihovom mandatu i kapacitetu.

„Vladavina prava ne treba da se koristi kao izgovor za tenzije i eskalaciju. Postignuti dogovori tokom dijaloga, pod posredovanjem EU, moraju da se poštuju“, poručio je Borelj.

Ukazao je da su EU i njeni međunarodni partneri pozivali su deeskalaciju.

„Današnji sastanak imao je za cilj deeskalaciju situacije, obezbeđivanje mira i stabilnosti, kako bi se sprečila kriza sa opasnim posledicama. Od prošlog leta preokupirani smo stalnim krizama i krećemo se od rokova do rokova, od krize do krize. Nismo bili u mogućnosti da se posvetimo pravom pitanju, a to je normalizacija odnosa, koji bi rešila te probleme“, rekao je Borelj.

„Mora se prestati sa začaranim krugom kriza i rokova“

Preneo je da je stranama jasno rekao da se mora prestati sa začaranim krugom kriza i rokova.

„Vučić i Kurti su izabrani lideri sa snažnim mandatom i očekujemo da pokažu liderstvo i rade na napretku normalizacije odnosa, kako bi mogao da se postigne napredak na evropskom putu. Ali posle mnogo sati diskusija obe strane nisu se dogovorile“, rekao je Borelj.

„Nemačko-francuski predlog jedini put“

Dodao je da je liderima stavio do znanja da, ako im je jedini cilj evropski put kojem su posvećeni, EU očekuje da se ponašaju u skladu s tim.

Dijalog će, kaže, ostati prioritet njegovog rada i naglasio je da podržava nemačko-francuski predlog, jer je to jedini put.

„Nadam se da će obe strane ispuniti moje zahteve kako bi se izbegla dalja ekslacija i opasna kriza“, zaključio je Borelj.

Vučić je posle sastanka izjavio da iz njemu nejasnih razloga nisu uspeli da postignu apsolutno nikakav dogovor i da je srpska strana bila potpuno konstruktivna.

Predsednik će se obratiti građanima večeras u 19 časova, saznaje RTS.

Tenzije na Kosovu i Metohiji pojačane su zbog najave Prištine da će u utorak početi da novčano kažnjava vlasnike vozila sa srpskim registarskim oznakama, uprkos apelima iz Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, koje su Kurtiju uputile više poziva da odloži primenu odluke o tablicama, ali i da poštuje Briselski sporazum.

Srbi na severu ne žele da menjaju srpske tablice sa akronimima gradova na Kosovu i Metohiji, jer im je, kažu, to jedna od poslednjih veza sa centralnom Srbijom.

Zato su, ali i zbog odbijanja Prištine da sprovede Briselski sporazum i formira Zajednicu srpskih opština, pre dve nedelje napustili institucije u Prištini i na severu Kosova i Metohije, uključujući i više od 500 policajaca.

Patrole Euleksa su od tada na ulicama na severu, a prethodnih dana su pojačane.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar