Borelj: Beograd i Priština postigli dogovor o tablicama; Petković: Sačuvali smo naše srpske KM tablice

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević je gostujući u Dnevniku RTS-a izjavio da ukoliko SAD ostanu pri tome da se izbegnu komplikacije na terenu i eskalacija, onda će sigurno biti nekog rezultata.

„Mislim da je njihovo odlučujuće. Od toga zavisi politički stav Vašingtona. Jasno je da je njihov uticaj dominantan. EU ostaje posrednik, ali bez ključnog uticaja na Prištinu. Mislim da je to svima jasno. Od volje Vašingtona zavisi i dalji proces“, ističe Milivojević.

Prema njegovim rečima, nisu tema samo tablice nego i dijalog, da li ćemo ga imati i na kojoj platformi.

„Videli smo da Kurti insistira sada na novom formatu da se razgovara isključivo o konačnom sporazumu na bazi međusobnog priznanja“, naglasio je Milivojević.

Naglašava da Kurti i vladajuća garnitura u Prištini insistiraju na svom pristupu.

„To se završilo neuspehom i bez intervencije SAD ne bismo imali mogućnost da se razgovara o izbegavanju eskalacije. Ako je interes da ovde ostane mir, naći će se rešenje za tablice. Moraće se razgovarati o formatu daljeg dijaloga. Bez obzira na to šta misli Kurti, kada je reč o Srbiji nema nikakve šanse da Srbija promeni stav. Briselski sporazum mora da se realizuje, ako žele dijalog, ZSO mora da se stavi na sto i realizuje i onda može da se razgovara o normalizaciji koja ne podrazumeva statusno pitanje“, napominje Milivojević.

Na pitanje kako se došlo do toga da je Kurti sada poslušao Ameriku, Milivojević smatra da su ovoga puta SAD primenile neke druge mere. Očigledno je da u Vašingtonu postoji gradacija mera, smatra Milivojević.

„Amerikanci imaju instrumente da konkretno deluju. Sve to što je u Prištini i ta vlast i te garniture zavise od Amerike. Evropa sad pokušava da nametne plan Šolc–Makron, da ga definiše kao evropski plan i da on bude osnova za pregovore. Imajući u vidu da taj plan nije prihvatljiv za Srbiju. Izbegavanje međunarodnog prava, Briselskog sporazuma i suštine kosovskog pitanja, stavljanja po strani Rezolucije 1244 ne može da dovede do nekog rešenja koje bi garantovalo mir i stabilnost“, kaže Milivojević.

Srpska strana, dodaje, danas uopšte nije tema, tema je prištinska strana. „U najmanju ruku imaćemo odlaganje. Amerikanci su uložili svoj politički autoritet. Neće dozvoliti eskalaciju, i Priština će morati da učini neki ustupak“, navodi Milivojević.

Tema dijaloga je sada tema.

„Beograd se ponašao konstruktivno. Interes tog dela međunarodne zajednice koja podržava prištinsku stranu je da ovde ostane mir i stabilnost. Evropa je suočena sa ozbiljnim problemom, sa ratom u Ukrajini i nova eskalacija ovde bi Evropu dovela u problem na još viši nivo“, ističe Milivojević.

Srbija, ukazuje, dobija inicijativu, ali se mora imati u vidu ne samo srpski interes nego i obaveze koje su ranije zaključene.

„Ovo jeste povoljnija početna pozicija, i to pokazuje da je moguć pritisak na Prištinu, ali moramo se vratiti na izvornu platformu za dijalog, a to je da se ispune ranije preuzete obaveze i da se stvori ambijent za jedan suštinski dijalog o normalizaciji“, zaključio je Milovojević.

Your browser does not support the video tag.

Razgovor Ivane Tatomir Čkonjević sa Zoranom Milivojevićem

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar