Borelj: Beograd i Priština postigli dogovor o ličnim kartama

Žozep Borelj objavio je na Tviteru da je postignut dogovor o ličnim kartama u okviru dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU.

„Imamo dogovor. U okviru dijaloga pod pokroviteljstvom EU, Srbija je pristala da ukine ulazne i izlazne dokumente za nosioce kosovskih ličnih karata, a Kosovo se složilo da ih ne uvodi za nosioce srpskih ličnih karata“, napisao je Borelj.

Srbi sa Kosova i Metohije, dodaje Borelj, moće će kao i svi ostali građani da slobodno putuju između centralne Srbije i KiM, koristeći svoje lične karte.

„EU je upravo dobila garancije od premijera Kurtija u tom cilju. Ovo je evropsko rešenje. Čestitamo obojici lidera na ovoj odluci i njihovom vođstvu“, istakao je Borelj.

„Dogovor u interesu svih građana, Vučiću posebna zahvalnost“

Borelj je u video obraćanju na Tviteru objavio da ga raduje što je pronađeno rešenje koje je u interesu svih građana, uz posebnu zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

„Posebno sam zahvalan predsedniku Vučiću koji je pokazao veliku odgovornost i liderstvo. Prethodni dani su bili primer odlične praktične saradnje između EU i SAD, stoga želim da zahvalim američkim partnerima što su pomogli u dijalogu. Hvala i Miroslavu Lajčaku za odlično obavljen posao“, rekao je Borelj.

Zahvalan je, naveo, Vučiću i Aljbinu Kurtiju što su „pokazali pravo liderstvo, a posebno naglašavam i odličnu saradnju EU i SAD“.

Međutim, dodaje da rad na slobodi kretanja nije gotov.

„Neki problemi i dalje ostaju. Očekujem da će obojica lidera nastaviti da pokazuju odlučnost sa ciljem da se reši problem oko tablica. Rekao sam mnogo puta, ako uzmemo u obzir aktuelan rat u Ukrajini, nisu nam potrebni novi problemi, nove tenzije, već rešenja za Zapadni Balkan, a danas smo došli do jednog rešenja. Bio je danas veoma dobar dan“, zaključio je Borelj.

Lajčak: Zahvalnost Eskobaru na snažnom angažmanu

Postizanje dogovora potvrdio je na Tviteru i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Zahvalio je izaslaniku SAD za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru i američkoj diplomatiji na snažnom angažmanu i podršci dijalogu pod pokroviteljstvom EU.

Mišel pozdravio dogovor

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozdravio je dogovor Beograda i Prištine o ličnim dokumentima.

„Toplo pozdravljam sporazum koji je danas postignut u okviru dijaloga uz posredovanje EU, da se obezbedi nesmetano putovanje između Srbije i Kosova, u interesu građana“, napisao je Mišel na Tviteru.

Bilčik: Potpuna implementacija dogovora je ključ

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da će dogovor Beograda i Prištine oko dokumenata smiriti tenzije u regionu.

„Ovo su dobre vesti. Potpuna implementacija dogovora je ključ. Nadam da će ovaj dogovor, takođe, pomoći da se smire tenzije u regionu i da se javna diskusija u Srbiji okrene ka ostalim zadacima koji se tiču Evropske unije“, naveo je Bilčik na Tviteru.

Ranije danas, predsednik Aleksandar Vučić je, govoreći o razgovorima koji su prethodnih nedelja i dana vođeni o Kosovu i Metohiji, rekao da kada je reč o registarskim tablicama nema dogovora, ali da se nada da će EU dati garancije za lična dokumenta.

„Mi smo spremni da izdamo jedan opšti ‘disklejmer’ u kome bi pisalo da se omogućava korišćenje ličnih karata izdatih od strane Prištine isključivo iz praktičnih razloga, zbog slobode kretanja, a ne kao bilo kakvo priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa Kosova i ne može se tumačiti kao odstupanje od Rezolucije SB UN 1244 „, istakao je Vučić.

Kriza na Kosovu i Metohiji nastala je nakon odluke Prištine o srpskim ličnim kartama i preregistraciji vozila, čija je primena najavljena za 1. septembar.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar