Borba protiv korupcije i vladavina prava imperativ Srbiji na putu u EU i boljem životu građana

Za godinu dana, koliko traje rat na istoku Evrope i borba sa bezbednosnim izazovima, toliko se traži i jedinstvo zemalja članica Unije, ali i onih koji teže da uđu u taj klub. Briselska administracija, čini se, pažljivije prati reforme u zemljama regiona Zapadnog Balkana.

„Pitanje korupcije danas nije isključivo unutrašnje političko pitanje. Pitanje korupcije je danas stavljeno na dnevni red međunarodnih odnosa i iz te perspektive, ako Srbija i njena vlast želi da bude kredibilan partner, moraće mnogo više napora da investira u borbu protiv korupcije“, ističe Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike

U njoj diplomate čitaju i ekonomski interes. Najveća odgovornost je, kažu, na Vladi. Konstatuju pomake, ipak, za njih je imperativ – nova strategija u borbi protiv korupcije.

„Za poslovanje povoljni uslovi podrazumevaju smanjivanje rizika kako bi domaći i strani ulagači bili više mobilisani za važne ekonomske aktivnosti. Poverenje u institucije, njihovu nezavisnost su ključni faktori za napredovanje ekonomije. Ako jedno društvo to ne može da ostvari, ulaganja i radna mesta će otići negde drugde“, upozorava Jorn Eugen Gjelstad, ambasador Norveške u Srbiji.

Kristofer Hil, ambasador Sjedinjenih Američkih Država, ističe da nije poenta samo ulazak Srbije u Evropsku uniju. 

„Vi ćete doći tamo, sigurno, ali ne treba samo to da bude vaša motivacija. Treba uraditi najbolju stvar za građane, kada je reč o korupciji to je suština jednog društva. Mora da postoji konsenzus u zemlji da se taj problem reši“, ukazuje ambasador Hil. 

Između ostalih, to je zadatak za Ministarstvo za evropske integracije. U tom kontekstu, resorna ministarka podseća na promenu Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe. Čeka se set novih zakona.

„Trenutno imamo radnu grupu koja je sačinjena ne samo međusektorski u smislu državnih institucija, Vlade Srbije, već uključuje i civilno društvo, kao i profesionalne asocijacije. Borba protiv korupcije nije samo imati mogućnost za preventivne mere, već imati i kaznene mere i biti što efikasniji“, naglašava Tanja Miščević, ministarka za evorpske integracije.

Kao ključnog patnera u borbi protiv korupcije, ministarka prepoznaje civilno društvo.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar