Bocan-Harčenko: Zapad doliva ulje na vatru nemačko-francuskim predlogom

Ukazujući na to da visoki predstavnik EU za spoljnu politku i bezbednost Žosep Borelj „jasno aludira“ da je sada neophodno usredsrediti se na francusko-nemački predlog, ambasador Bocan-Harčenko je u saopštenju koje prenosi ruska ambasada ocenio da „po svoj prilici, javni stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića o tome za njega (Borelja) nije važan“.

„Drugim rečima: Zapad je smanjio napetost problema registarskih tablica, koji je Priština veštački stvorila, ali nije to uradio u cilju normalizacije situacije u pokrajini. Sada ponovo doliva ulje na vatru“, naveo je Bocan-Harčenko.

Podsetio je da je saglasnost na posredovanje Evropske unije u dijalogu dala Generalna skupština UN i istakao da se Brisel nije posavetovao sa državama-članicama Svetske organizacije „da bi tako olako, zapovednički uvrstio francusko-nemački plan u agendu dijaloga“.

Bocan-Harčenko ukazuje da većina, odnosno više od 100 članica UN ne priznaje kosovsku „nezavisnost“ .

Osvrnuo se i na zajedničku sednicu parlamenata Albanije i samoproglašenog Kosova, ocenivši da su u EU olako primili kao očekivane „alarmantne poruke iz Tirane“, koje su, prema njegovim rečima, u duhu ideja „Velike Albanije“ i koje veličaju OVK i njene vođe optužene za zločine protiv čovečnosti.

„Sve u svemu, izgleda da posrednička delatnost EU nema ništa zajedničko sa ulogom čestitog brokera“, zaključio je Bocan-Harčenko.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar