Bocan-Harčenko: Rusija razume poziciju Srbije, ne zahteva ništa od Beograda

Alekandar Bocan-Harčenko je za Tanjug rekao da Zapadu nije stalo do interesa drugih, čak iako su to zemlje koje su kandidati za članstvo u EU, te da ne misli o Srbiji, njenom narodu i mogućim posledicama uvođenja sankcija.

„Njima je važno da se svaka zemlja pridruži njihovom političkom rešenju. Rusija je navikla na pritisak, ali razume da postoji pritisak na Srbiju i ne traži ništa od Srbije, jer je poznato kako se razvijaju naši odnosi poslednjih godina, koji su na nivou strateške saradnje i partnerstva“, kaže Bocan-Harčenko komentarišući zahteve EU, SAD i Velike Britanije da Srbija uvede sankcije Rusiji zbog vojne operacije u Ukrajini.

Ističe da između predsednika Rusije i Srbije, Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, postoji poverljiv i sveobuhvatan dijalog na osnovu dubokog međusobnog poštovanja i poverenja, kao i da Srbija ima svoje nacionalne interese o čemu je, kaže, i predsednik Vučić više puta govorio.

Dodaje da Rusija ima razumevanja i da ne traži ništa ni od koga, ni od Srbije, s kojom ima izuzetno prijateljske odnose i saradnju.

„Poštujemo srpski nacionalni interes, a zna se, na osnovu naše saradnje i ponašanja Beograda, da i Srbija uvažava nacionalni interes Rusije. Ne tražimo i ne pitamo ništa znajući doslednost predsednika Srbije i njegov temeljni stav oko ključnih pitanja razvoja Srbije i njenog ponašanja u spoljnoj politici. Na osnovu toga pravimo zaključke i mirni smo“, navodi ambasador.

Ističe da Rusija ima u vidu dalji razvoj odnosa sa Srbijom i doslednu realizaciju svega o čemu su se dogovorili predsednici Putin i Vučić. „Naša očekivanja su da ćemo bez prepreka i zastoja realizovati svaki projekat i sve dogovore koji postoje, za dobrobit i Rusije i Srbije“, poručio je Bocan-Harčenko.

Savet za nacionalnu bezbednost doneo je juče zaključak u vezi sa situacijom u Ukrajini.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar