Bilčik: Srbija da ide ka EU, a ne u stranu

Vladimir Bilčik poručuje da Evropski parlament insistira na tome da se kredibilna perspektiva proširenja zasniva na političkoj volji, održivim naporima i nepovratnim reformama u svim oblastima, posebno u vladavini prava i posvećenosti evropskim standardima i vrednostima.

„Ukupna brzina napretka Srbije ka EU zavisi od vladavine prava, punog usklađivanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući i sankcije protiv Rusije. Ovo nisu novosti za naše partnere u Srbiji“, poručio je Bilčik.

Govoreći pred Evropskim parlamentom, koji bi sutra trebalo da usvoji izveštaj o Srbiji, Bilčik je naveo da se pred Srbijom nalaze izazovi koji su „bili prisutni i na početku pristupnih pregovora“, a koji se tiču borbe protiv organizovanog kriminala, poboljšanja izbornih uslova i medijskog okruženja, te napretka Srbije na putu evrointegracija.

Bilčik je pozdravio objavljivanje zvaničnih rezultata izbora u Srbiji, ali i ukazao na to da je u situaciji velikih geopolitičkih preokreta, socijalno-ekonomskih problema u Evropi i rata u Ukrajini Srbija bez Vlade i da je izgubljeno značajno vreme za donošenje strateških odluka.

„EU pristupanje je strateški prioritet Srbije. Moramo da vidimo de se tako i tretira od strane političke elite u Srbiji. Vreme je za Srbiju da krene ka EU, a ne u stranu“, poručio je Bilčik.

Izvestilac EP za Srbiju je pohvalio napredak zemlje u procesu usvajanja ustavnih amandmana, kao i korak napred učinjen na aprilskim izborima koji će voditi ka nacionalnom parlamentu sa više pluralizma.

„Postoji jasan put za napredak Srbije na EU putu. Lopta je sada u rukama novog rukovodstva i nove Vlade“, zaključio je Bilčik.

„Srbija pokazala posvećenost EU vrednostima“

Evropski komesar za vanredne situacije Janez Lenarčić pozdravio je objavljivanje konačnih rezultata izbora u Srbiji i poručio da je Evropska komisija opredeljena da radi sa novim srpskim rukovodstvom i Vladom na daljim koracima u pristupanju zemlje EU.

„Napredak koji je Srbija napravila u procesu reformi dozvolio nam je otvaranje prvog klastera od četiri poglavlja koji se odnosi na Zelenu agendu i održivo povezivanje. To je važan signal za Srbiju koji potvrđuje da EU pozitivno odgovara na napredak u reformama, ali to šalje i važnu poruku pojačanog angažmana EU na Zelenoj agendi što je na dobrobit svih građana“, poručio je Lenarčić.

On je pred poslanicima Evropskog parlamenta pozvao na nastavak reformskog momentuma u Srbiji i izneo očekivanja EK da će Beograd pokazati opipljive rezultate, posebno u oblasti vladavine prava, kao i u dijalogu sa Prištinom.

„Obe tačke su od suštinske važnosti i odrediće ukupnu brzinu napretka Srbije na putu pristupanja EU“, kaže Lenarčić.

Pred debatu o izveštaju o Srbiji u Evropskom parlamentu, Lenarčić je ukazao da Srbija mora da ubrza i produbi reforme u oblasti nezavisnosti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobode medija i rešavanja ratnih zločina pred domaćim sudovima.

Lenarčić je pozdravio i nedavni sporazum o mapi puta za sprovođenje dogovora o energetici između Beograda i Prištine.

„U trenutnom geopolitičkom kontekstu Srbija je pokazala svoju posvećenost EU vrednostima usklađujući se sa EU deklaracijama i podržavajući relevantne UN rezolucije o Ukrajini. Sada očekujemo od Srbije da nastavi da pokazuje ovu posvećenost i ubrza napore u usklađivanju sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući deklaracije i restriktivne mere, a u skladu sa EU–Srbija pregovaračkim okvirom“, zaključio je Lenarčić.

Evropski komesar je naglasio važnost smanjivanja zavisnosti Srbije od ruskog gasa i poručio da će EU, kao „najvažniji politički i ekonomski partner Srbije nastaviti da podržava ekonomski oporavak zemlje i pomoći u obezbeđivanju energenata i hrane“.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar