Bilčik: Srbija će narednih nedelja i meseci biti suočena sa važnim odlukama

Evropski parlament će, kako je dodao, biti „na čelu tih napora“, između ostalog i kroz međupartijski dijalog i građanske skupštine na kojima počinju da rade u Srbiji.

Dodao je da mu je žao što još nema ishoda parlamentarnih izbora, ali je naglasio da veruje da će parlament u Beogradu biti odlučan ako želi da napreduje na polju EU integracija.

„Moraće da imaju većinu za zakonodavne promene“, rekao je Bilčik i naglasio da veruje da će do jeseni, kada će doći u Beograd, parlament i vlada biti funkcionalni.

„To što još ne znamo ko će formirati vladu je zdravo za svako demokratsko društvo“, ocenio je Bilčik i dodao da opozicija mora da ima važnu ulogu, prostor i vreme da jasno kaže šta želi.

Bilčik je na otvaranju dvodnevnog skupa „Demokratija minimalni konsenzus“ u organizaciji Crte, čija se glavna tema odnosi na tri najvažnija stuba demokratije – parlament, izbore i medije, između ostalog ocenio i da je otvaranje pristupnih pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom „veliki korak“ i naglasio da je posle samita lidera EU u Briselu postalo potpuno jasno da je širenje EU ključna tema.

„Zaista razmatramo širenje i sa drugim državama, ali je važno da znamo koji parlamenti su spremni da donose ključne odluke, ali će morati da se dese i brojne promene u okviru sudstva i drugih aspekata kao i pravnih tekovina EU, kako bi se članstvo ostvarilo u narednih nekoliko godina“, rekao je Bilčik.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar