Bilčik: Izbori su test za demokratiju u Srbiji

Vladimir Bilčik navodi da će svoj izveštaj o napretku Srbije predstaviti mesec dana nakon izbora, ali i najavljuje nastavak razgovora o unapređenju uslova za političko takmičenje u Srbiji.

„Predstojeći izbori u Srbiju imaju potencijal da budu proslava demokratskog takmičenja. Očekujem kampanju koja će biti demokratska, otvorena i inkluzivna. Zadovoljan sam što ovoga puta niko ne govori o bojkotu, što je veliki korak napred. Građani Srbije zaslužuju da imaju najširi mogući izbor, a preduslov za to je da sve političke snage i partije učestvuju na izborima“, ističe Bilčik.

Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu naglašava posebnu važnost fer i slobodne predizborne kampanje, uključujući pristup svih kandidata Javnom servisu i neometani rad privremenog Nadzornog tela na izgradnji poverenja građana i političkih igrača u slobodne i fer izbore.

„U Evropskom parlamentu smo spremni da nadgledamo izbore u Srbiji, kako što su spremne i druge međunarodne organizacije. Posebno će izborna kampanja biti nadzirana i to će biti pravi test za demokratiju u Srbiji, političku kulturu, ali i za političku opredeljenost EU perspektivi zemlje čiji su integralni deo i Međustranački dijalog i slobodni i fer izbori“, dodaje Bilčik.

Pozitivno ocenjuje dogovor koji je postignut u dosadašnjem međustranačkom dijalogu uz posredovanje Evropskog parlamenta, ali dodaje da u Srbiji ima još stvari koje treba da se reše kako bi se unapredili uslovi za političko takmičenje.

„Zato smo spremni da se vratimo nakon izbora“, poručuje Bilčik.

Vladimir Bilčik kaže de će ocena predstojećeg izbornog procesa biti uključena u ovogodišnji izveštaj o Srbiji koji planira da podnese Evropskom parlamentu mesec dana posle aprilskih izbora.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar