BIA reaguje na tvrdnje Dika Martija

Time BIA reaguje na navodne pretnje smrću nekadašnjem izvestiocu Saveta Evrope Diku Martiju, koji je istraživao zločine OVK i trgovinu ljudskim organima, a koje, kako Marti tvrdi, dolaze iz „određenih krugova srpskih obaveštajnih službi“.

„U ovim teškim vremenima takve tvrdnje nepravedno nanose nesagledivu štetu Srbiji i ugledu BIA i njenih pripadnika koji posvećeno i profesionalno izvršavaju svoje radne zadatke isključivo u skladu sa zakonom. BIA će uprkos svim pritiscima i pokušajima destabilizacije nastaviti da radi na očuvanju mira i stabilnosti Srbije i njenih građana“, navodi se u saopštenju BIA.

Marti od decembra 2020. ima visoku policijsku zaštitu.

On je, u intervjuu za švajcarski dnevnik Miz o poen, rekao da je 18. decembra 2020. godine dobio poziv iz policije kada mu je rečeno da mu je život ugrožen i da će biti stavljen pod visoku policijsku zaštitu.

Kako je objasnio, od tada se nalazi pod najvišom policijskom zaštitom i ponuđeno mu je da promeni identitet i adresu, međutim on na to nije pristao.

U tom intervjuu Marti je rekao da pretnja smrću „izgleda dolazi iz određenih krugova srpskih obaveštajnih službi“ koje su, kako navodi, tražile od plaćenih ubica iz podzemlja da ga likvidiraju kako bi „bacili krivicu na Albance sa Kosova“.

Inače, Marti je autor izveštaja za Savet Evrope 2010. godine u kojem je osudio zločine OVK, uključujući i „žutu kuću“, to jest trgovinu organima. Na osnovu tog izveštaja pokrenuta istraga protiv Hašima Tačija kojem se sada sudi u Hagu.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar