Beograd između diplomatije i crvenih linija, ko sve šapuće na uho Aljbinu Kurtiju

Patrijarh srpski Porfirije vraćen je danas sa administrativnog prelaza Merdare. Vlasti u Prištini kažu da su dobili zahtev da se dozvoli trodnevna poseta patrijarha, kao i da je odgovoreno da poseta može biti odobrena „tek nakon što Srpska pravoslavna crkva osudi, odnosno ogradi se od delovanja njenih pripadnika koji su otvoreno podržali barikade na severu i kriminalne grupe“.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović rekao je u emisiji Oko da, posmatrano iz perspektive premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, ni jedan srpski patrijarh ne može biti dovoljno dobar da bi njemu bio prihvatljiv, i da to odražava odnos prema svim Srbima na Kosovu i Metohiji.

„Podsetio bih na činjenicu da su tom fizičkom zabranom prekršeni i Briselski sporazum i takozvani ustav Kosova koji je zasnovan na Ahtisarijevom planu, i osnivačka povelja Ujedinjenih nacija i evropska Konvencija o ljudskim pravima“, dodao je Starović.

Docent na Fakultetu političkih nauka Despot Kovačević kaže da je poražavajuća zabrana patrijarhu Porfiriju, koji je od stupanja na mesto poglavara SPC slao poruke mira i naklonjenosti dijalogu i rešenjima koja će biti dobra za sve građane.

„Medijski rat se stalno dešava“ 

Kovačević, povodom jučerašnje rafalne paljbe u Zubinom Potoku, ocenjuje da rizik od eskalacije svakako postoji.

„Videli smo da se pucnji iz nepoznatog pravca od nepoznatih ljudi već koriste u medijskim aktivnostima. Pored ovog osnovnog konflikta koji postoji, koji nije rešen na Kosovu, imamo i taj medijski rat koji se stalno dešava“, ukazao je Kovačević.

Mora se, prema njegovim rečima, istaći i nova situacija u odnosima među Srbima na Kosovu i Metohiji.

„Mi smo videli na skupu u mestu Rudare zaista veliki broj predstavnika Srba sa KiM koji nisu iz Srpske liste, govorimo i o građanskim aktivistima, svi oni su složni da se radi o ispravnoj stvari, da su barikade zapravo dužnost na koju su Srbi primorani. To zaista na određeni način iz Beograda, ili bilo gde, svako ko vodi računa o demokratiji i ljudskim pravima mora da podrži takav njihov otpor nasilju“, smatra Kovačević.

Nova tendencija – disonantni tonovi u Prištini

Sa druge strane, Kovačević ukazuje na novu tendenciju iz Prištine, a to su disonantni tonovi, poput reči Ise Mustafe, koji je jasno kritikovao ponašanje Vjose Osmani i Aljbina Kurtija, rekavši da oni koriste mišiće da pokažu snagu, a kada vide da nemaju snagu, onda pozivaju Kfor da reaguje.

Smatra da Priština podstiče Srbe da se udaljavaju i da ne budu deo mogućeg rešenja.

Ko sve tačno šapuće na uho Aljbinu Kurtiju

Što se tiče uticaja SAD, Kovačević je rekao da se dobio novi prostor za Srbiju u pregovorima kroz otvorenu američku podršku Briselskom sporazumu.

„Možemo govoriti o novom prostoru između SAD i Srbije, gde se, čini mi se, SAD pojavljuju kao konstruktivni akter koji je blagonaklon rešenjima i dijalogu, i potpisanim sporazumima na kojima Beograd insistira“, ocenio je Kovačević.

Kurti, smatra Starović, svaki put kada se pokaže makar i najmanji prostor za neku deeskalaciju, taj prostor zatvara insistirajući na zaoštravanju situacije po svaku cenu.

„Mi smo imali i jednu određenu vrstu razumevanja iz dela zapadnog dela međunarodne zajednice, koje se odražava u rečima specijalnog izaslanika SAD Gabrijela Eskobara, nekoliko dana nakon 10. decembra, kada je ovaj vid protesta Srba na severu Kosova i Metohije započeo, koji je rekao da postoji legitimna zabrinutost Srba na severu Kosova i Metohije“, podsetio je Starović.

Međutim, objašnjava da nekada uticaj velikih sila nije linearan i nije jednoznačan.

„U tom smislu, ne mogu da znam ko sve tačno šapuće na uho Aljbinu Kurtiju, da li možda oni isti kao i gospodinu Sakašviliju 2008. godine, a znamo kako se to završilo. U krajnjoj liniji, mi znamo čija je odgovornost povlačenje tih jednostranih poteza. To je odgovornost privremenih institucija u Prištini, a na nama je da ukažemo koliko su ti procesi štetni“, kaže Starović.

Diplomatija i crvene linije Beograda

Što se tiče mehanizama koji su na raspolaganju Beogradu, Starović kaže da se mora posegnuti pre svega za diplomatskim mehanizmima.

„Moramo biti i jesmo u neprestanoj komunikaciji sa predstavnicima međunarodne zajednice. Moramo biti i mudri, i odmereni i odgovorni, ne smemo nasedati na provokacije kojima smo izloženi, uz jasne crvene linije da nećemo dozvoliti fizičko ugrožavanje života naših sunarodnika“, poručio je Starović.

Polarizacija i podrška birača

Kovačević objašnjava da Kurti koristi zaoštravanje situacije između Srba i Albanaca da bi dobio veću podršku birača i da je on zapravo rastao na polarizaciji, sukobljavanju i udaljavanju od rešenja.

Samoopredeljenje je i dalje, uprkos padovima, najjača politička opcija, ukazao je Kovačević.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar