Basta: Ispunjena merila za otvaranje poglavlja o slobodnom kretanju robe

Basta je naveo da je obaveštenje o ispunjenim merilima za otvaranje tog poglavlja stiglo posle više od osam godina razgovora sa predstavnicima EK i delegacije EU u Srbiji, podsećajući da Srbija najveću razmenu ostvaruje sa državama EU, te da je otvaranje poglavlja – slobodno kretanje robe, istorijski trenutak za našu državu i narod.

Ministar privrede zahvalio je svim saradnicima iz resornog ministarstva koji su učestvovali u pregovorima za otvaranje ovog poglavlja, ministarki za evropske integracije Tanji Miščević, kao i premijerki i svim članovima Vlade Srbije, saopšteno je iz Ministarstva privrede.

Podseća se da suštinu poglavlja o slobodnom kretanju robe čine tehnički propisi koji regulišu infrastrukturu kvaliteta, a u koju spadaju standardizacija, akreditacija, metrologija, ocenjivanje usaglašenosti i tržišni nadzor.

Postizanjem potpune usklađenosti domaćih propisa sa propisima EU obezbediće se poštovanje jedne od osnovnih sloboda jedinstvenog tržišta – slobodnog kretanja robe. Ovaj princip znači da trgovina proizvodima iz jednog dela EU u bilo kojem drugom mora da se sprovodi bez ograničenja.

Shodno tome, srpski proizvodi će se kretati na evropskom tržištu bez prepreka.

Podseća se i da resorno ministarstvo rukovodi radom pregovaračke grupe za slobodno kretanje robe i dodaje da će započeti proceduru radi usvajanja strateških dokumenata od strane Vlade Srbije koja su merila za otvaranje poglavlja – strategije i akcioni plan za harmonizovanu oblast, akcioni plan za oblast motornih vozila i akcioni plan za neharmonizovanu oblast.

Nakon usvajanja strateških dokumenata, EK će pripremiti nacrt izveštaja o ispunjavanju merila za otvaranje poglavlja koji će predstaviti Savetu EU, što će biti formalna potvrda od strane Brisela da su merila za otvaranje pregovora u ovom poglavlju ispunjena, navelo je Ministarstvo privrede.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar