Bajram Begaj u Prištini, Vjosa Osmani traži sporazum o zajedničkoj odbrani

Bajram Begaj se nalazi u poseti Prištini, prvoj od kako je nedavno izabran za predsednika Albanije. Dočekala ga je predsednica Vjosa Osmani.

Na zajedničkoj konferenciji za medije Begaj je rekao i da će se saradnja Prištine i Tirane produbljivati i da „dijalog Prištine sa Beogradom treba da se zaključi zajedničkim priznanjem“.

„Veoma sam srećan zbog vašeg poziva da dođem kući. U kuću albanizma, sa dva dijalekta i jednim jezikom. Dve republike i jedan narod. Ovo je naša patriotska karta za put do Brisela. Zajedno smo pobedili u ratu i zajedno ćemo se boriti da održimo mir. Ovo je moto na svakom vrhu kule i na svakom dlanu ove zemlje zvane Dardanija. Nijedan izmišljeni izveštaj koji teži da ukalja krv i samopožrtvovanje Albanaca u odbrani slobode i nacionalnog identiteta neće uspeti da umanji trud“, rekao je Begaj.

Vjosa Osmani je zahvalila predsedniku Albanije na podršci koju su on lično i Albanija dali Prištini, ne izostavljajući da optuži Beograd da je pod uticajem Rusije i da navodno želi da destabilizuje region.

Osmanijeva je predložila da Priština i Tirana sklope sporazum o međusobnoj zaštiti u slučaju da im bezbednost bude ugrožena.

„Niste samo došli u zvaničnu posetu nekoj zemlji, već posećujete i svoju braću i sestre, koji se osećaju počašćenim ovom posetom. Nadam se da će Evropska unija biti glasnija u odnosu na destabilizujuće delovanje Srbije. Što se tiče naše bilateralne saradnje u oblasti bezbednosti i odbrane, važnije je da imamo sporazum o međusobnoj odbrani sa Albanijom, sa kojim ćemo reagovati na recipročan način u slučaju napada na naše dve zemlje. Prošlo je nekoliko godina otkako sam dao ovakav predlog koji je u skladu sa međunarodnom praksom i koji primenjuju mnoge zemlje, tako da mislim da je vreme da se preduzmu odgovarajući koraci u tom pravcu“, navela je Osmanijeva.

Begaj dva dana boravi na KiM. U Prištini se sastao i sa premijerom Aljbinom Kurtijem, predsednikom Skupštine Gljaukom Konjufcom, a sastaće se i sa opozicijom. Posetiće i albanske vojnike u sastavu Kfora. 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar