Autobus sa Srbima presretnut u Peći

Autobus sa članovima Udruženja žitelja Planjana kod Prizrena nasilno su u Peći zaustavila dva mladića i uz pretnje, okačila zastavu tzv. Kosova, potvrdila je RTS-u Slavica Josifović, jedan od putnika.

„U autobusu nismo razumeli šta nam dva mladića na albanskom govore, ali su nekoliko puta svojim vozilom lokalnih tablica usporavali autobus, da bi se potom isprečili na putu i zaustavili nas. Okačili su zastavu i sve to slikali“, ispričala je Josifovićeva.

Navela je da su slučaj prijavili policiji u Peći, ispričali šta se desilo, ali nisu dobili traženu policijsku pratnju kako bi nastavili put dalje.

U autobusu sa beogradskim registarskim oznakama je bilo više desetina Srba koji su juče u Planjanu obeležili Malu Gospojinu.

Jutros su krenuli da obiđu Pećku patrijaršiju, a onda nastavili put prema Prilužju bez pratnje.

„Doživeli smo veliki stres, imali smo i dete u autobusu, a i ljude koji su prvi put na Kosovu i Metohiji“, navela je Josifovićeva.

Kancelarija za KiM: Nastavak organizovanog pritiska na Srbe

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje ovaj čin i poziva bezbednosne strukture u Prištini da pronađu i privedu pravdi izgrednike koji su ugrožavali slobodu kretanja Srba iz Planjana.

Kancelarija navodi da je očigledno da se radi o nastavku organizovanog pritiska na Srbe, koji ima za cilj da izazove nemir, strah i nesigurnost kod srpskog stanoništva na Kosovu i Metohiji.

„I dok predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije ulažu maksimalne napore da u se našoj južnoj pokrajini očuva mir i stvore uslovi za zajednički život i međusobno poverenje između Srba i Albanaca, ugrožavanje sloboda srpskog naroda je svakodnevno“, ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Sve to, kako se navodi, izaziva zabrinutost i strepnju, ali i sumnju da se radi o nastojanjima da se Srbi onespokoje i isprovociraju, kako bi se dobio alibi za neku opasniju akciju protiv srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

„Vlada Srbije će istrajati u nastojanjima da se na Kosovu i Metohiji očuva mir i uspostavi sigurnost i bezbednost za sve građane, uprkos pretnjama i provokacijama koje sada već svakodnevno dolaze iz Prištine, ali će isto tako istarajati i u nameri da zaštiti svoje sunarodnike i da im obezbedi normalan život“, navodi se u saopštenju.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar