Апелациони суд бившем полицајцу РС смањио затворску казну за ратни злочин

Другостепени суд је делимичним усвајањем жалбе браниоца преиначио првостепену пресуду којом је Милорад Јовановић био осуђен на казну затвора од девет година, објављено је на сату тог суда.

По налажењу Апелационог суда, првостепени суд је правилно након спроведеног поступка утврдио да су оштећени С.А, В.Х, Е.Б, Ф.Ц и Х.Б. били цивили, као и да су се налазили у власти једне стране у сукобу.

Како је образложно, неоспорно је да је током поступка утврђено да су оштећени Бошњаци муслиманске вероисповести, а критичном приликом налазили су се у својој кући, одакле су одвожени и нису пружали отпор. 

При томе, Апелациони суд је из изреке пресуде изоставио радње кривичног дела за које је првостепеном пресудом окривљени оглашен кривим, а које се односе на оштећене Д.Д, С.К, М.А, Ш.Д, И.К. и Ш.Х, јер нису несумњиво доказане.

Приликом одлучивања и одмеравања врсте и висине кривичне санкције према окривљеном Апелациони суд је од олакшавајућих околности ценио његове личне и породичне прилике, проток времена од извршења кривичног дела, његову животну доб у време кривичног дела, чињеницу да је имао 22 године и да је био неосуђиван.

Од отежавајућих околности суд је ценио тежину кривичног дела, настале последице, бројност радњи, упорност и одлучност у извршењу кривичног дела, изразиту грубост, агресивност и испољену безобзирност према жртвама.

Јовановић негирао извршење кривичних дела за које се терети

Према оптужници Јовановић се терети да је у својству резервног полицајца МУП-а Републике Српске, Одељења станице милиције Лушци Паланка, заједно са командиром Славком Вуковићем, који је у међувремену преминуо, и другим непознатим припадницима цивилне и војне милиције током јуна и јула 1992. године „вршио противзаконита одвођења и затварања и мучења, нечовечно поступао према цивилном становништву бошњачке националности, наносио велике патње или повреде телесног интегритета или здравља и извршио убиство једног цивила“.

Јовановић је негирао извршење кривичних дела за које се терети. Овај предмет је српском Тужилаштву за ратне злочине уступило Кантонално тужилаштво Унско-санског кантона Бихаћ јер оптужени Јовановић, држављанин Србије са пребивалиштем у Србији, није био доступан органима БиХ.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar