Анестезиолози изгарају од посла, све више их прелази у приватну праксу

Најдефицитарније занимање у здравственом систему јесте анестезиолог. Нема их довољно, а многи су у претходном периоду из државне службе прешли у приватни здравствени сектор.

Професор Радмило Јанковић, председник Удружења анестезиолога Србије и директор Клинике за анестезију и интензивну терапију у Клиничком центру Ниш каже за РТС да су анестезиолози уморни и да се нерадо сећају периода пуних јединица интензивне неге и на стотине пацијената на механичкој вентилацији.

„Време жртвовања и давања. Још увек нису кренули да користе годишње одморе ни за 2022. годину, и даље имају вишак радних сати, али су стамени“, истиче професор Јанковић.

Каже да је доста анестезиолога прешло у приватну праксу и да им је вероватно доста свега.

Наводи да је одређени број пацијената сачекао на хируршку интервенцију због страха да се током ковида јављају у здравствене установе, док су негде системи били преоптерећени због одсуства анестезиолога.

„Радили смо оно што се није могло одложити из домена онколошке хирургије, али се сада суочавамо са људима који имају здравствене проблеме који можда нису толико велики, али за њих су најболнији и највећи“, истиче Јанковић.

Каже да ортопедску хирургију у Нишу раде у три сале.

„Трудимо се да смањимо листе чекања. Од нас се очекује да радимо и ван радног времена, да би се листе чекања смањиле, али нас има толико колико нас има, у Србији нешто мање од 1.000 анестезиолога. Један део је сада већ прешао у приватне здравствене установе“, наглашава Јанковић.

„Анестезиолози често у синдрому изгарања од посла“

Професор Јанковић истиче да је анестезиологија на врху листе дефицитарних специјализација.

„Ово је посао где сте стално под стресом и великим притиском. Анестезиолози су често у синдрому изгарања од посла“, каже Јанковић.

Наводи да је процена Удружења анестезиолога Србије да би око 200 специјалиста наредних година требало да попуни празна места.

Професор Јанковић најављује и традиционални пролећни симпозијум анестезиолога који ће ове године бити одржан у Нишу, са готово 1.000 учесника и око 100 предавача.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar