Анестезиолог одговоран за смрт Ање Граховац правоснажно осуђен на три године

Апелациони суд је тако преиначио првостепену пресуду којом је анестезиолог Станоје Глишић био ослобођен од оптужби да је одговоран за смрт трогодишње Ање Граховац. Другостепени суд је делимичним усвајањем жалбе Вишег јавног тужиоца у Београду, преиначио првостепену пресуду Глишићу због извршења кривичног дела тешко дело против здравља људи осудио на затворску казну.

Против ове пресуде дозвољена је жалба у трећем степену, објављено је на сајту тог суда. Апелациони суд је сагласан са првостепеним судом да докази не указују да је Глишић несавесно поступао током хируршке интервенције, али сматра да анестезиолог није хитно приступио интензивном лечењу и упућивању оштећене у здравствену установу, у којој би јој могла бити пружена комплетна медицинска помоћ, те да је тиме проузроковао погоршавање њеног здравственог стања.

Због последица тешког оштећења можданог ткива које је изазвано хипоксијом, насталог у току хируршке интервенције на клиници „Перфекта“, дошло је до вишеструке дисфункције органа, услед чега је наступила смрт.

Апелациони суд је закључио да између очигледно несавесног лечења и погоршања здравља Ање Граховац постоји узрочно-последични однос, те да је несумњиво утврђено да је услед очигледног несавесног поступања окривљеног проузроковано погоршање здравственог стања Ање Граховац.

Према оцени Апелационог суда, иако је у току операције дошло до поремећаја снабдевања мозга пацијенткиње кисеоником, анестезиолог није хитно упутио пацијенткињу у здравствену установу у којој би јој могла бити указана комплетна медицинска помоћ, иако је знао да у оквиру клинике „Перфекта“ таква медицинска помоћ не може бити пружена.

Наводе да је дете заузимало децеребрациони положај и имало децеребрационе покрете, који су већ тада указивали на тешко оштећење мозга и на потребу хитне примене комплетне антиедематозне терапије и механичке потпоре респиратором.

Другом првостепеном пресудом Глишић је био ослобођен од оптужби, док је прву првостепену, којом је био осуђен на казну затвора од три године  Апелациони суд укинуо и наложио да му се понови суђење, док је истом одлуком потврдио део пресуде којом је троје окривљених ослобођено од оптужби због недостатка доказа да су починили неко кривично дело.

Ања Граховац је оперисана 21. маја 2007. године од катаракте на клиници „Перфекта“, а преминула је две недеље касније, 4. јуна, услед оштећења на мозгу изазваних мањком кисеоника при операцији.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar