Analiza izveštavanja Javnih servisa i komercijalnih medija za prvih 15 dana 2022.

Za prvih 15 dana 2022. analiziralo se izveštavanje i javnih servisa i komercijalnih medija,  po novoj metodologiji dogovorenoj u međustranačkom dijalogu.

U tom periodu, predstavnici vlasti na RTS-u bili su u 75 procenata analiziranog programa, opozicija 10 odsto.

Na privatnim televizijama sa nacionalnom frekvencijom, opozicije, kažu u tom telu, gotovo i nije bilo. Na kablovskim televizijama bez nacionalne frekvencije zastupljenost vlasti je jednocifrena.

„Svi oni imaju problem sa odzivom političkih aktera koji se pozivaju da učestvuju u emisijama, bez obzira da li se radi o političkim debatama ili o nekim drugim temama. Jedni politički akteri hoće da idu u jedne medije, drugi politički akteri hoće da idu u druge medije i, nažalost, nama onda apsolutno nedostaje to jedno polje javne debate o najvažnijim društvenim pitanjima“, kaže Rade Veljanovski, kopredsedavajući Privremenog nadzornog tela za praćenje medija.

U međuvremenu, stigle su preporuke za komercijalne medije o izveštavanju u predizbornoj kampanji. Za javne servise nacrt pravilnika.

Podelili su ga, kažu, u tri segmenta – informisanje o izbornim aktivnostima, predstavljanje izbornih lista, pravila o političkom oglašavanju. Konačna verzija biće završena do 7. februara.

„Privremeno nadzorno telo zajedno sa REM-om imalo je u vidu i izmene Zakona o elektronskim medijima koje su usvojene krajem prethodne godine tako da su se u pravilniku i u preporuci našle i norme koje se odnose na tzv. funkcionersku kampanju, odnosno na pojavljivanje javnih funkcionera tokom izborne kampanje. Takođe, usvojena je i odredba, i ona je implementirana u dva akta o kojima govorimo, koja se odnosi na objavljivanje cenovnika za političko oglašavanje“, kaže Milan Todorović iz REM-a.

Privremeno nadzorno telo za praćenje medija predstaviće izveštaj i za drugu polovinu janura, kao i za prvih deset dana februara.

Od momenta raspisivanja izbora, kažu, izveštaji će se objavljivati nedeljno.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar