Ambasadorka Stefanović: Odnosi Srbije sa Kinom na najvišem nivou u istoriji

Ambasadorka Stefanović, u intervjuu za Kinesku medijsku grupu, osvrnula se i na inicijativu „Pojas i put“.

„Srbija je u punoj meri podržava i izuzetno je aktivna u mehanizmima saradnje Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope. Srbija je na vrhu liste po broju projekata u oblasti infrastrukture, saobraćaja i energetike. U narednoj godini očekujemo nove projekte. Ono što je za Srbiju najvažnije jeste uspostavljanje direktne avio-linije između Beograda i Pekinga ili Šangaja, čemu se uskoro i nadamo. Verujem da će biti mnogo novih projekata i u oblasti zaštite životne sredine, kulture i prosvete“, rekla je Stefanovićeva.

Ambasadorka je najavila da će se tokom mandata u Pekingu fokusirati na očuvanje uzlaznog trenda u odnosima Srbije i Kine, a kao najvažniji zadatak izdvojila je intenziviranje političkog dijaloga na najvišem nivou.

„Jedan od glavnih zadataka biće realizacija posete predsednika Sija Srbiji, na poziv predsednika Vučića. Uz to, bićemo angažovani i na realizaciji poseta na drugim nivoima. Ekonomska saradnja je važan segment saradnje, i u tom smislu fokus će biti na što skorijem zaključivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini koji je dogovoren tokom nedavne posete predsednika Vučića Kini. Zainteresovani smo i za proširenje robne razmene s Kinom i strukture našeg izvoza u Kinu“, navela je Stefanovićeva.

Ukazala je da imenovanje na funkciju ambasadora u Pekingu doživljava kao najveću moguću čast, ali i odgovornost, uz podatak da se više od dve decenije u MIP-u bavila bilateralnim odnosima sa Kinom, a bila je i službenik ambasade u Pekingu.

Stefanovićeva je ocenila da je napredak Kine u poslednjih sto godina impresivan, a posebno je izdvojila iskorenjivanje apsolutnog siromaštva.

„Poslednjih godina na mene je najveći utisak ostavio uspeh Kine u suzbijanju pandemije, kako na unutrašnjem planu, tako i na spoljnom, upućivanjem medicinske opreme, humanitarne pomoći i vakcina drugim zemljama, među kojima je i Srbija“, istakla je ambasadorka Srbije u Pekingu.

Stefanovićeva je ukazala da je Kina uspela da iskoreni apsolutno siromaštvo na svojoj teritoriji, a da je u prošloj godini ostvarila je rast bruto domaćeg proizvoda od 8,1 odsto, i to u uslovima pandemije.

Ambasadorka Srbije u Kini je istakla i da očekuje dalje uspehe i ekonomski razvoj Kine, uprkos negativnim posledicama epidemije koronavirusa.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar