Ambasador Jovanović: Pokušavamo da rešimo problem kamiona na granici

„U kontaktu smo i sa Privrednom komorom Srbije, MSP i u saradnji sa njima preduzimamo mere da naši vozači napuste tu zonu. Znamo da su kod Đakova 44 kamiona, u selu ispred ima još 30 kamiona, a preko 100 kamiona je otišlo iz Srbije u pravcu Ukrajine ka Belorusiji i Rusiji. Svi oni moraju da se vrate“, rekao je Aca Jovanović za Tanjug.

Govoreći o srpskim državljanima u Ukrajini, ambasador je kazao da je jedan deo otišao i pre preporuke vlade, posle preporuke je Ukrajinu napustio još određeni broj ljudi, ali ima i onih koji se nalaze na poziciji koja je vrlo opasna, gde se granatira, pa ne smeju da izađu.

„Sa njima smo u kontaktu, zajedno ćemo proceniti kada je moguće da oni krenu, tako da je taj broj [Srba u Ukrajini] vrlo relativan“, dodao je ambasador.

Jovanović je objasnio da oni koji planiraju da napuste Ukrajinu putničkim automobilom, to nikako ne čine u vreme policijskog časa, jer je vrlo opasno, odnosno, upozorio je, svako ko se tada nađe na ulici smatra se diverzantom, špijunom i može biti ubijen na licu mesta.

On je naveo da je noćas u Kijevu bilo mirnije nego prethodnih noći, da je bilo manje detonacija, podsetivši da je jutros u osam časova prestao policijski čas koji će ponovo biti uveden u 22.00 i trajaće do sedam ujutro.

„Evo sada se u daljini čuju nekakve detonacije“, rekao je ambasador tokom razgovora i nastavio da je najavljena mogućnost da će neke trgovinske radnje biti snabdevene hranom.

„Mi smo se u prepodnevnim satima organizovali da kolege odu do svojih stanova i da izvršimo još neku nabavku hrane. Za sada smo dobro, imamo dovoljno hrane, uspeli smo preko prijatelja koji drže restoran da nabavimo i malo hleba koga nema u prodaji, borimo se i snalazimo koliko je to moguće“, rekao je Jovanović odgovarajući na pitanje o diplomatskom osoblju Srbije u Kijevu.

Kako kaže, oni i dalje ostaju u Kijevu, a ako se drugačije odluči, postupiće u skladu sa odlukom Ministarstva spoljnih poslova.

„U kontaktu smo sa našim građanima, javljaju nam se oni koji do sada nisu bili u kontaktu sa nama. Mi smo ljude čije adrese i telefone imamo obavestili o merama i preporuci koje je naša vlada donela za napuštanje teritorije Ukrajine. Oni se sada javljaju i u kontaktu smo sa njima, dajemo informacije šta ih čeka, dug je put, ima dosta kontrolnih punktova“, rekao je Jovanović.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar