Ambasador Gori: ZSO je ključni element normalizacije odnosa

Luka Gori je, u intervjuu Tanjugu, rekao da će se narednih dana „odvijati debata u Srbiji u vezi budućnosti Kosova“.

„Veoma cenimo pristup predsednika Aleksandra Vučića. Narednih dana odvijaće se debata u Srbiji u vezi budućnosti Kosova. Važno je da svi zajedno radimo, konstruktivno, kako bi se stabilizovali odnosi Srbije i Kosova“, rekao je Gori.

Na pitanje da li bi preporučio Srbiji da prihvati predlog, Gori je rekao da nije na njemu da daje sugestije vlastima u Srbiji, jer „oni odlično znaju kako da zaštite nacionalne interese Srbije“.

Govoreći o proširenju EU, Gori je rekao da je to ključno pitanje za Italiju i podsetio da je EU nedavno započela pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, a da je BiH dobila status kandidata.

„Proces proširenja napreduje na Balkanu, ali na žalost taj napredak je spor. I potpuno razumem frustraciju i javno mnjenje u vezi proširenja i razumem da moramo brže da se širimo. To je sa jedne strane odgovornost EU, a sa druge zemalja u regionu koje moraju da sprovedu reforme i u skladu sa tim vidim napredak u Srbiji posebno kada se radi o pravosudnoj reformi“, rekao je Gori.

Prema njegovim rečima Italija će ostati predvodnica koja će dati sve od sebe da ubrza taj proces, da pronađe novu energiju i momentum u tom procesu koji je, naglasio je, krucijalan za stabilnost regiona i za budućnost cele Evrope.

Gori je rekao i da se radi na dovođenju novih investicija u Srbiju, kao i da će u tom smislu u narednom periodu biti održana dva važna skupa – krajem marta i u maju.

„Prvi je biznis forum Italija – Srbija koji će se održati u Beogradu 21. marta, i na kome ćemo se fokusirati na tri sektora – energetsku i zelenu tranziciju, poljoprivredu i agritehnologiju i infrastrukturu. To su tri glavna sektora u koja želimo da investiramo i preko njih dalje razvijamo partnerstvo sa Srbijom. Drugi veoma važan skup održaće se u maju, na sajmu poljoprivrede u Novom Sadu gde će Italija biti zemlja partner sajma i tada će mnoge kompanije doći kako bi uspostavile i razvile ekonomske odnose sa Srbijom“, rekao je Gori.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar