Ambasada Rusije: Neprimerene izjave ambasadora Hila

U saopštenju Pres službe Ambasade Rusije se kritikuje američka diplomatija koja, kako se navodi, ima zadatke da suverenim državama nameće stav o “jedinstvu u rusofobiji“, zamenu međunarodnog prava “poretkom zasnovanim na pravilima“, povoljnim samo za SAD, i zadatak širenja – na osnovu nefer konkurencije – tržišta za američke energente, koji svakako zaostaju za ruskim prirodnim gasom i u ceni i u kvalitetu“.

Ambasada Rusije u Beogradu nastaviće, navodi se, kontakte sa srpskim partnerima, napore da se dosledno jača bilateralna strateška saradnja u svim oblastima od zajedničkog interesa, uključujući dijalog između ministarstava spoljnih poslova o širokoj lepezi aktuelnih pitanja.

„Sprovoditi taj posao – za razliku od Amerikanaca koji više vole da diktiraju svoje uslove – i dalje nameravamo, rukovodeći se principom jednakosti, striktno u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima iz 1961. godine“, navodi ruska ambasada.

Ambasador SAD Kristofer Hil izjavio je juče povodom sporazuma o konsultacija MIP Srbije i Rusije, koji je u potpisan u Njujorku da niko u ovom trenutku ne bi trebalo ništa da potpisuje sa Rusijom ističući da SAD ne zna šta tačno podrazumeva sporazum sa tom zemljom te da očekuju da će u narednom periodu dobiti pojašnjenje u vezi potpisanog dokumenta.

Potom je, u intervjuu Fonetu, rekao da je video Plan konsultacija koji su potpisali ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije, da u njemu nema ničeg posebnog, ali da je Rusija želela to da bi opravdala svoj rat u Ukrajini.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar