Алијанса против дискриминације Рома тражи од поверенице да реагује на Шапићеве изјаве

У саопштењу Алијансе против дискриминације Рома наводи се да је градоначелник у недавном интервјуу описао ромску заједницу на начин који је опасан и дискриминаторан.

“Таква генерализација појачава увелико присутне и јако изражене стереотипе и негативне ставове према ромској заједници, која већ пати од друштвене искључености, сиромаштва, стигматизације и дискриминације”, наводи се у саопштењу.

Алијанса је позвала градоначелника Београда Александра Шапића да предузме мере за оснаживање и интеграцију ромских заједница .

“Такође, тражимо да се искористе сви доступни механизми и средства да се пружи подршка образовању, запошљавању и побољшању стамбених услова, као и уклањању баријера које ромској заједници спречавају приступ правима и услугама”, наводи се у саопштењу Алијансе против дискриминације Рома.

Говорећи за медије поводом недавне трагедије у једном од дивљих београдских ромских насеља, када је страдало једноипогодишње дете, градоначелник Београда тврдио је, како наводе из Алијансе против дискриминације Рома, да проблем дивљих насеља није решен јер, како је истакао, Роми неће да живе у малим срединама, не задржавају се дуго у становима који им се додељују и демолирају их.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar