Albanci odlučili da učestvuju u popisu stanovništva

Sastali su se i dogovorili lideri političkih partija iz Bujanovca i Preševa i predstavnici Nacionalnog saveta Albanaca – učestvovaće u popisu stanovništva.

„Očekujem da kroz proces selektovanja inspektora i kroz proces selektovanja popisivača, da će se svi uslovi koji su bili postavljeni popuniti. Da će imati popisivača Albanaca i da će formulari biti na albanskom jeziku i da će omogućiti da se upišu svi građani Republike Srbije, što znači i građani albanske nacionalne pripadnosti“, kaže Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca u Bujanovcu.

I Albanci stanovnici Bujanovca i Preševa su saglasni, žele da znaju koliko ih ima u ove dve opštine.

„Izaći ćemo svi i da vidimo koliki je naš broj, valjda treba da se zna“, kaže jedan od stanovnika koje je RTS anketirao.

Popisani će biti i oni koji su na privremenom radu u inostranstvu ili trenutno nisu kod kuće. Njihove lične podatke moći će da daju rođaci, pa čak i komšije.

Završen je konkurs i testiranje popisivača, septembra počinje njihova obuka.

„U Opštini Bujanovac treba da bude ukupno 90 popisivača i 18 kao rezerva. Četiri dana smo imali sada testiranje kandidata, imamo 108 koji su testirani, prošli su“, ističe Nasim Redžepi, načelnik opštinske uprave u Bujanovcu.

U Opštini Preševo 130 osoba prijavilo se za popisivače, a neophodno je 97. U toj opštini ima 23 sela u kojima žive uglavnom Albanci.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar