Абазовић у Приштини: Дошли смо са поруком мира и помирења

На конференцији за новинаре у Приштини, Курти је рекао да ће споразум допринети између осталог смањењу цене карата у авио-превозу, скраћивању ваздушних рута и времена лета за 15 минута.

„Авио-компанија која је летела четири пута дневно, овим уговором може да дода још један лет. Споразум смањује емисију штетних гасова, смањује трошкове летова који утичу на цену карата. Одлазни и долазни коридори између Косова и Црне Горе коришћени су само за војне летове НАТО-а, док комерцијални летови нису могли да се обављају. Овај споразум служи и  за остваривање ваздушног суверенитета“, рекао је Курти.

Абазовић је истакaо да је дошао с поруком мира, помирења и партнерства, а  потписани споразум оценио је веома значајним, јер омогућава слободно кретање, односно слободно небо.

„Фокус свих наших будућих односа ће бити на економској сарадњи, лакшем транспорту становништва. Разговарали смо о неколико значајних инфраструктурних пројеката, историјских за две земље. То је пре свега повезивање Плава и Дечана, изградња пута и тунела који ће повезати две зоне. За Црну Гору је то од посебног значаја а верујем тако и за Косово. Али исто тако и за развој инфраструктуре између Пећи и Рожаја“, рекао је Аабазовић.

Абазовић је у дводневној посети Приштини. Најпре га је примио градоначелник Перпарим Рама и том приликом поклонио му је „Кључ Приштине“.

„Можда се, симболично, осећам као грађанин Приштине, а заиста се осећам као да сам код куће“, изјавио је Абазовић пошто је добио кључ на поклон.

У делегацији су и поједини министри, са којима ће заједно учествовати на више економских форума о успостављању јаче економске сарадње и односа.

Абазовић се медијима обратио и на албанском језику, истакавши да политичке промене у његовој земљи неће утицати на њен однос према Приштини.

„У Црној Гори су се десиле неке политичке промене, али то ништа неће променити у односу на Косово“, рекао је Абазовић.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar