Zrenjaninci čuvaju uspomenu na boksera Zvonka Vujina

Kada je Zvonimir Vujin osvojio prvu bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Meksiko Sitiju 1968. njegova kćerka Vesna je imala četiri godine. U periodu potom osetila je šta znači biti deo porodice uspešnog boksera.

„Tada je to bila ogromna popularnost i sva javnost je bila, samo o boksu. Svuda gde god smo se kretali i po gradu, ljudi su ga, svi su ga poznavali“, kaže Vesna Vujin, kćerka Zvonimira Vujina.

Tadija Kačar je postao reprezentativac kada se Vujin opraštao od boksa, a od njega je imao šta da nauči.

„Tehnike koje je on izvodio, to je on izvodio sa savršenom tehnikom, preciznošću i svime. Imao je izuzetno snažan udarac i jedini je bokser koji je osvojio dve olimpijske medalje“, seća se Tadija Kačar, bivši reprezentativac u boksu.

Bokserski savez Srbije je inicirao održavanje bokserskog memorijala posvećenog Vujinu. Održan je prvi, a svi naredni biće u hali koja će nositi njegovo ime.

„Često sada treneri spominju ime Zvonka Vujina, ali i Beneša, Parlova, Sretena Mirkovića i ostalih velikana. Često treneri daju primer kako su oni trenirali, kako su se borili“, navodi Nenad Borovčanin, predsednik Bokserskog saveza Srbije.

Hala sportova „Medison“ je otvorena pre skoro šest decenija upravo boks mečom. Najviše gledalaca je dolazilo svojevremeno zbog boksa i Zvonimira Vujina.

„Jako je bitno da istaknemo i olimpijske uspehe naših sportista, naše paraolimpijce i posebno one vrednosti koje oni imaju kao ljudi, koji su promovisali svoj grad i svoju državu“, kaže Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina.

Vujin je rođen 1943. a preminuo 2019. godine. Tokom karijere bio je član samo jednog kluba, zrenjaninskog Banata, a za reprezentaciju je nastupio 57 puta.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar