Žiofre: EU sa radošću čeka dalji napredak Srbije

Šef delegacije EU Emanuel Žiofre rekao je da EU nakon otvaranja Klastera 4 sa radošću čeka dalji napredak Srbije u reformama, posebno u oblasti pravosuđa, i dodao da očekuje da će referendum zakazan za 16. januar dodatno utabati stazu reformi i pravosudni sistem učiniti nezavisnijim i efikasnijim.

Žiofre je istakao da promene mogu da učine pravosudni sistem nezavisnim i efikasnijim i naglasio da će od toga dobrobit imati građani, ali i biznis skektor posebno u oblasti privlačenja investicija.

„Volimo Srbiju, želimo da ona postane deo naše porodice. Svesni smo njene lepote, jakih strana i potencijala da radimo zajedno kako bi se suočili sa izazovima i opasnostima“, kazao je Žiofre i naglasio da EU sa Srbijom želi zajedno da radi na rešenjima koja će doneti budućim generacijama prosperitet.

Žiofre je zahvalio premijerki i Jadranki Joskimović, kao i svima drugima koji su radili vredno na procesu evrointegracija i naglasio da je otvaranje Klastera 4 u kojem su četiri poglavlja izuzetno dobar povod za proslavu kao i praznici koji dolaze.

„Kao što znate pregovori i napredovanje ka EU zavisi od učinjenog i ostvarenog. Članice EU su prepoznale napore u oblasti vladavine prava ali i druge aspekte. Delimo vaš optimizam, svakako otvaranje Klastera 4 daje podstrek na evropkom putu Srbije“, rekao je ambasador.

Naglasio je da otvaranje Klastera 4 daje novi okvir u saradnji Srbije i EU i u oblasti zaštite životne sredine, što je dobra vest za građane kao i za poslovne aspekte i otvaranje novih radnih mesta.

Brnabićeva je istakla da će 2021. godinu pamtiti po tome što je Srbija najviše uradila u oblasti vladavine prava i zahvalila na tome što je EU otvaranjem Klastera 4 nagradila sav trud koji je Srbija uložila u proces evrointegracija.

Navela je da je i vlada koju vodi radila naporno, kao i da se išlo do detalja u reforme u kojima su ostvareni i konkretni rezultati.

„Ovo je za nas ogromna motivacija, vetar u leđa da nastavimo da radimo ne samo nesmanjenim enuzijazmom, već da pojačamo napore i da radimo više i bolje kako bi u 2022. imali još više rezultata, otvorenih klastera i poglavlja“, poručila je Brnabićeva.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović zahvalila je i novoj pregovarackoj kordinacionoj strukturi i timu predsednice vlade, kao i saradnicima i svim koordinatorima klastera iz svih ministarstava.

„Svi ste radili vredno i to je urodilo plodom“, poručila je Joksimovićeva.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar