Zemlje Kvinte traže od Kurtija da dozvoli Srbima da glasaju na referendumu

Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija, SAD i Evropska unija pozdravile su referendum o promeni Ustava Srbije i dodale da su reforme korak ka približavanju Srbije evropskim standardima.

„Ohrabrili smo sve građane Srbije da izađu na referendum i smatramo da je važno da birači sa pravom glasa mogu da glasaju na izborima i referendumima. Sa žaljenjem konstatujemo da Vlada nije dozvolila Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da prikupi glasačke listiće birača koji žive na Kosovu za predstojeći referendum, u skladu sa dosadašnjom praksom“, navodi se u saopštenju iz ambasada zemalja Kvinte u Prištini.

Pozivamo vladu u Prištini, da omogući Srbima na Kosovu i Metohiji da ostvare svoje pravo glasa na izborima i izbornim procesima u skladu sa ovom ustaljenom praksom, dodaju u saopštenju.

U zajedničkom stavu pozivaju Prištinu i Beograd da se uzdrže od akcija i retorike koje povećavaju tenzije i da se konstruktivno angažuju u dijalogu koji vodi EU.

„Važno je da Beograd i Priština postignu napredak ka sveobuhvatnom sporazumu koji otvara perspektivu EU i unapređuje regionalnu stabilnost“, podvlači se u zajedničkom saopštenju zemalja Kvinte.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar