Zbog krize sa gasom, rekordna potražnja za ugljem u svetu

Upotreba energije dobijene iz uglja smanjena je za četiri odsto u 2020. pošto je pandemija izazvala globalno ekonomsko usporavanje, ali je IEA otkrila da je potražnja za električnom energijom ove godine nadmašila rast u niskougljeničnim izvorima, što je dovelo do toga da se mnoge bogate ekonomije više oslanjaju na elektrane na fosilna goriva.

Količina električne energije proizvedene u elektranama na ugalj porasla je za 9 odsto ove godine nakon povećanja tražnje za fosilnim gorivima kako bi se podstakao oporavak od korona krize, stoji u izveštaju. 

Globalna kriza u snabdevanju gasom, koja je izazvala rekordno visoke cene širom sveta, takođe je pomogla da se ponovo pokrene potražnja za ugljem, navodi se u izveštaju IEA.

Agencija je otkrila da je globalna potražnja za ugljem, uključujući proizvodnju cementa i čelika, porasla za šest odsto ove godine.

Iako ukupna potražnja ne dostiže rekordne nivoe potražnje za gorivom iz 2013. i 2014. godine, IEA je upozorila da bi bez intervencije politike taj nivo mogao biti nadmašen sledeće godine.

Fatih Birol, izvršni direktor IEA, rekao je da je „ugalj najveći pojedinačni izvor globalnih emisija ugljenika, a istorijski visok nivo proizvodnje električne energije iz tog energenta ove godine je zabrinjavajući znak koliko je svet daleko od napora da smanji emisije zagađenja“.

„Bez snažnih i trenutnih akcija vlada da se pozabave emisijama uglja – na način koji je pravedan, pristupačan i siguran za one koji su pogođeni, imaćemo male šanse, ako ih uopšte ima, da ograničimo globalno zagrevanje na 1,5 stepeni Celzijusa“, kazao je Birol.

Izveštaj dolazi nedeljama nakon završetka klimatskih pregovora Cop26, koji su završeni žestokim neslaganjem oko obećanja da će se odustati od upotrebe uglja.  

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar