Zbog čega se u takovskom kraju sve više uzgajaju goveda hereford rase

U slobodnom sistemu uzgoja ova goveda uglavnom su na pašnjacima. Tek zbog snega i niske temperature planinska prostranstva menjaju za staju.

„Mi smo koristili otprilike možda nekih pet ili šest kvadratnih kilometara, a ovde u ovim uslovima bi možda bilo potrebno otprilike jedan hektar po životini da bi one imale dovoljno ispaše u toku godine“, rekao je Ivan Nešković.

Ova godina, nije ni nalik prošloj kada su grla dugo bila na ispaši. Mnogo ranije iz planinskih predela u Lozanj Neškovići su životinje doveli zbog suše.

„To je napravilo velike probleme u skupljanju hrane. Gore je izgorela trava na Ravnoj Gori, gore u planini, na Suvoboru i onda sad ovde smo ih puštali malo tuda okolo po našim parcelama ali to nije dovoljno. To je zanemarljivo kolike su njihove potrebe“, naveo je Ivan.

Slobodna ispaša, sistem krava tele nisu jedine prednosti uzgoja ove tovne rase. Životinje su zdravije, a meso kvalitetnije i ukusnije.

„Možemo reći slobodno da je to organski način proizvodnje mesa, jer se krave, ni majke a ni telići, ne hrane ni koncentratima, nikakvim žitom, znači to je sve prirodno“, kazala je Olga Nešković.

Sada imaju oko 50 grla. Iako im stočarstvo nije primarno zanimanje, planiraju da se vrate na selo.

„I da deci pružimo kvalitetniji život, kvalitetnije detinjstvo, zdravu hranu, čist vazduh, slobodan prostor za igru. Sve ono što će pozitivno uticati na njihov razvoj“, navela je Olga.

Da bi se u potpunosti posvetili tovnom govedarstvu i životu na selu Neškovići razmišljaju o proširenju stada i poseda.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar