Zalihe krvi važne u praznične dane, koje grupe nedostaju

Ivana Rodić je u Jutarnjem programu RTS-a izjavila da, što se samog Instituta tiče, zalihe su relativno stabilne, nedostaje nulta pozitivna grupa i sve negativne grupe.

„U vreme praznovanja različite situacije mogu da se dogode. Važno je da bude dovoljno krvi za eventualne saobraćajne nesreće i za one pacijente kojima je krv potrebna“, kaže Rodićeva.

Ova godina je, kaže, drugačija od prethodne.

„Svi smo se prilagodili novom načinu rada. Još to nije pun kapacitet rada Instituta i ostalih sedam transfuzioloških ustanova, ali smo uspeli da organizujemo akcije, tako da se nadamo da će od sledeće godine plan i program prikupljanja krvi moći da teče na ustaljeni način“, ističe Rodićeva.

Dodaje da se od dana do dana rezerve krvi se menjaju, ali se pred kraj godine mogu pohvaliti da će ova godina od 1991. biti četvrta godina po količini prikupljene krvi.

„Preko 65.000 jedinica krvi će biti prikupljeno ove godine. Ali se nadamo da će sledeće godine taj broj biti i veći“, napominje Rodićeva.

Svi oni koji nisu dali krv imaju prilike da daju krv na nekoj od lokacija.

„Naš plan rada mobilnih ekipa je na sajtu, Fejsbuku i Instagramu. Institut će raditi od 1. do 3. januara od 8 do 15 časova, a od 4. januara nastavljamo sa redovnim akcijama“, napominje Rodićeva.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar