Za desetogodišnjeg Mihajla iz Pirota, bez pomoći humanih ljudi, lek nedostižan

Desetogodišnjem Mihajlu domaći zadaci, nažalost, nisu jedina preokupacija. Često izostaje sa časova zbog bolesti, ali se trudi da nadoknadi propušteno gradivo.

„Imam puno drugara, volim srpski jezik… volim da pišem, čitam…Jedino ne mogu da se igram sa drugarima, da radim fizičko“, kaže Mihajlo Stamenkov.

Mihajlo se sa retkom bolešću bori od svoje četvrte godine, ali je dijagnoza, nakon iscrpnih ispitivanja, utvrđena tek 2018. – Dišenova mišićna distrofija.

„Vremenom napada mišiće listova, kukova, sve do srca… i mišić, nažalost. Ali, nadamo se da će ovaj lek Ataluren da nam pomogne. Opet, on je vrlo skup. Pisali smo RFZO-u – ništa. Navodno, nemaju sredstava, s tim što kod nas taj lek još uvek nije na listi“, navodi Mihajlova majka Ana Stamenkov.

Put do ozdravljenja prepun je prepreka, uglavnom materijalnih, jer ova četvoročlana porodica živi od jedne plate. Zato je suma od 400.000 evra za njih nedostižna.

„Taj lek, ustvari, najbolje je da se do 12. godine primi, dok još uvek mogu da hodaju…“, kaže Ana Stamenkov, a Mihajlo dodaje: „Idem u Niš i tamo radim vežbe… tamo mi pomaže fizioterapeut Peđa“.

Akcije prikupljanja pomoći za Mihajla organizovala su mnoga udruženja, muzička škola, učenici i profesori Mlekarske škole koji su prodavali svoje proizvode na gradskom trgu.

Pomoć se može uplatiti na žiro račun, kao i slanjem SMS poruke 1103 na 3030 fondacije „Budi human“.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar