Vujović: Rešenje za obim i sadržaj studije Rio Tinta o „Jadru“ još nije pravosnažno

Irena Vujović je u izjavi za Tanjug naglasila da ukoliko rezultati studije pokažu da „Rio Tinto“ nepovoljno utiče na životnu sredinu, Vlada Srbije, kao i resorno ministarstvo neće dozvoliti da se studija uvaži i da se realizuje projekat.

„Rio Tinto je tema o kojoj se priča mesecima i svakako se ne iznose činjenice, već je sve na nivou predrasuda pojedinaca. Što se tiče Rio Tinta, to ide svojim tokom, ali biće potrebno još puno vremena da se završi studija“, rekla je Vujovićeva.

Javnosti je, kako je rekla, sada dostupan obim i sadržaj studije i objasnila da je to dokument u kome su uputstva i sve ono što studijom treba da bude obuhvaćeno.

Vujovićeva je dodala da studiju sačinjava kompanija, nakon čega će je predati resornom ministarstvu na uvid i procenu i poručila da će svi rezultati i razgovori o studiji biti transparentni i dostupni javnosti.

Rok za izradu studije, prema rečima ministarke, biće godinu dana nakon što rešenje za obim i sadržaj postane pravosnažno.

„Imamo puno vremena pred nama, razgovaraćemo o odlukama i dokumentima, do sada su sve bile pretpostavke. Ništa nije dramatično, niti su rokovi kratki, svaki dokument je prezentovan javnosti i podleže javnoj raspravi i učešću iste u sugestijama i nedoumicama“, rekla je Vujovićeva ističući da će javnost i građani na svako pitanje dobiti odgovor od donosioca odluka.

Na pitanje da prokomentariše zašto rešenje za obim i sadržaj još nije postalo pravosnažno, Vujovićeva je navela da su postojale žalbe građana, te ocenila da je sada potrebno vremena da se zakonski okviri i rokovi razmotre i usklade sa podnetim žalbama.

„Rešenje nije pravosnažno pošto je bilo nekoliko žalbi i sada se odlučuje po tim žalbama, i to su zakonski rokovi koji traju i videćemo kakve će se odluke doneti u odnosu na podnete žalbe“, rekla je ministarka.

Osvrnula se na to da je Ministarstvu trenutno dostupno samo rešenje o obimu i sadržaju studije i naglasila da će se tek po završetku studije znati koji je način rada kompanije kako u domenu istraživanja, tako i u domenu realizacije rada rudnika.

„Mi ćemo znati sve precizno onog trenutka kada oni nama predaju studiju da vidimo šta je to ono što oni imaju u planu“, rekla je Vujovićeva.

Dodala je da prvi rezultati zavise od dinamike kojom će kompanija izraditi studiju od trenutka kada rešenje postane pravosnažno.

Ukoliko se pokaže da „Rio Tinto“ negativno utiče na životnu sredinu, Vujovićeva je poručila da Ministarstvo neće dati saglasnost za studiju.

Kompanija mora da prođe, prema njenim rečima, sve bezbednosne i pravne procedure kao što je slučaj i u svakoj drugoj privrednoj delatnosti, koja ima uticaja na životnu sredinu.

„O Rio Tintu se puno pričalo i unapred se osuđivao čitav projekat. Niko od nas ne može da zna šta je predviđeno da se radi dok ne vidimo studiju. Ukoliko bude negativnog uticaja ja prva neću dozvoliti nikakve dalje korake, a isto tako ni Vlada Srbije, ni predsednik zemlje Aleksandar Vučić“, poručila je Vujovićeva.

Svaka kompanija, navodi ministarka, mora da ispuni ekološke standarde i posluje po zakonima Srbije koji su na snazi, svi koji se bave delatnostima koje mogu da imaju uticaj na životnu sredinu, oni prolaze istu proceduru u skladu sa zakonima.

Naglasila je da Srbija zakonske okvire usklađuje sa standardima i pravnim tekovinama EU i navela da je tokom 2021. godine doneto sedam novih zakona, kao i mnogo uredbi i strategija, koje unapređuju ekološka pitanja u zemlji.

Ministarka je istakla je i da je rezultat usklađenosti Srbije sa zakonskim okvirom EU novootvoreno poglavlje 27 i ocenila da su sve mere donete kako bi se životni standard i zaštita životne sredine podigli na viši nivo.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar