Vučić: Srbija nikad nije bila jedinstvenija, važno da svi imaju pravo da kažu šta misle

Aleksandar Vučić je, u novogodišnjem intervjuu za televiziju K1, govorio o političkoj, ekonomskoj i medijskoj situaciji u Srbiji, ali se osvrnuo i na proslavu praznika, filmove „Kvo vadis, Aida“, „Dara iz Jasenovca“, studije za košarkaškog trenera.

Na konstataciju da je selektor fudbalske reprezentacije Dragan Stojković Piksi, pre više od godinu dana, rekao da je siguran da će odvesti reprezentaciju na Svetsko prvenstvo u Kataru, ali i da je Vučić podržavajući reprezentaciju na neki način hteo da provuče poziv na jedinstvo, predsednik je odgovorio da to govore oni koji žele sebi da daju veći značaj nego što ga stvarno zaslužuju.

Dodao je da je Srbija medijski podeljena, što je dobro za demokratsko društvo, ali da je Srbija suštinski mnogo jedinstvenija i ujedinjenija nego ikada.

„Fudbal sam pomenuo kao paradigmu promene svesti, paradigmu uspeha, i ne zato što sam ja dao gol… Mi smo obezbedili uslove, što je posao države, a sve su postigli fudbaleri i selektor“, rekao je Vučić.   

„Važna sloboda govora, ali i odustajanje od samoponižavanja“

Vučić je, odgovarajući na pitanje kakvu Srbiju želi, odnosno da li želi Srbiju u kojoj se bez problema prikazuje film „Kvo vadis, Aida“, rekao da je važno da svi ljudi imaju pravo da kažu šta misle.

„Taj film se prikazuje se u bioskopu u Novom Pazaru. Ko želi, može da ga prikazuje“, rekao je Vučić.

Međutim, kako je istakao, važno je to što se odustalo od samoponižavanja i nametanja kolektivne krivice srpskom narodu.

„Nemam problem da kažem da se u Srebrenici desio užasan zločin, ali i da se setimo srpskih žrtava“, napominje Vučić.

Podseća da je ove godine prvi put, po sećanju na jasenovačke žrtve, u Beogradu nazvana Obala jasenovačkih žrtava. „Nemam problem da svako govori šta želi dok ne ugrožava druge“, rekao je Vučić.

Film „Kvo vadis, Aida“, kako kaže, nije gledao jer nema vremena, za razliku od filma „Dara iz Jasenovca“ i to sa dodatnim razlogom, a to je zbog toga što ga je finansirala srpska država.

„Stefanović nema ništa o meni, nismo bliski kao ranije“

Vučić je rekao da sa ministrom odbrane i funkcionerom SNS-a Nebojšom Stefanovićem ima korektan poslovni odnos, ali da nisu bliski kao što su bili ranije, kao i da Stefanović u „fioci“ nema ništa o njemu.

 

Vučić je rekao da se viđa sa Stefanovićem, ali da nisu bliski kao što su bili i da ne želi da objašnjava zašto je to tako.

„To je moj lični odnos, ali poslovan odnos sasvim korektan, uspevam da to razdvojim“, rekao je Vučić.

Na konstataciju da je neobično da posle medijskih optužbi nije pokrenuta istraga kako bi javnost znala šta je sa Stefanovićem, Vučić je uzvratio pitanjem: „Šta to niste čuli, šta vam nije jasno. Ne mislim da to ikoga više interesuje“.

„U Vranje stiže nemačka kompanija, bolja od Geoksa“

Predsednik je najavio da u Vranje u februaru stiže jedna nemačka kompanija koja je, kako kaže, mnogo solidnija i bolja od „Geoksa“, koja će da zaposli oko 1.000 radnika.

Vučić je rekao da je to veliki događaj za Vranje, Pčinjski okrug i jug Srbije.

„Toliko sam srećan zbog toga jer smo se mnogo namučili sa tim Geoksom, nije fer to što su uradili, to se ne radi, time ostavljate loš utisak za sve investitore, čak i iz te zemlje“, rekao je Vučić .

Naveo je da je jutros dobio pismo od svog savetnika za privredu Jerga Heskensa i da nove nemačke kompanije pokazuju veliki interes za Srbiju.

Predsednik je najavio i da će biti uvedena striktna kontrola finansija u lokalnim samoupravama, a veća ulaganja biće centralizovana.

„Svi blokovi u pogonu u Obrenovcu i Kostolcu“

Predsednik je izjavio da su svi blokovi u termoelektranama u Obrenovcu i Kostolcu u pogonu. „Jedino imamo problem u termoelektrani ‘Morava’, ali je ona mala“, dodao je Vučić.

Kaže da je najvažnije da građani ne moraju da brinu pošto će biti dovoljno struje, gasa, nafte i ostalih energenata.

Napomenuo je da smo nekoliko dana zbog problema u Obrenovcu morali da dokupljujemo struju na berzi, da je to sada rešeno, kao i da sada jedino imamo problem sa količinama kvalitetnog uglja.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar