Vučić sa posrednicima EP u međustranačkom dijalogu

Aleksandar Vučić je sa evroparlamentarcima razgovarao o predlozima i sugestijama u vezi sa procesima koji se odnose na predstojeće izbore u Srbiji, kao i o poteškoćama sa kojima se suočavaju Srbi sa Kosova i Metohije u ostvarivanju glasačkih prava, navodi se u saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Posrednici Evropskog parlamenta su se osvrnuli na rezultat nedavno održanog referenduma i pozdravili završetak ovog važnog koraka u reformi Ustava s ciljem jačanja nezavisnosti pravosuđa, u skladu sa strateškim izborom Srbije za pristupanje Evropskoj uniji, dodaje se u saopštenju.

Rad na nezavisnosti pravosuđa mora da se nastavi, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da nezavisnost pravosuđa ostaje jedan od najjačih stubova svake moderne demokratije.

Posrednici su razgovor sa predstavnicima opozicije ocenili kao konstruktivan i upoznali predsednika sa pojedinim sugestijama u vezi sa izbornim procesom, ali i sa predloženim izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika, kao i o tekućem radu Privremenog nadzornog tela za praćenje medija.

Predsednik je istakao da je od početka pokazao spremnost i volju da sasluša sve argumentovane predloge i da je mnogo toga već urađeno u cilju unapređenja izbornih uslova, kako bi se na adekvatan način došlo do atmosfere poverenja i odgovornosti svih učesnika u najozbiljnijem demokratskom procesu u državi kakvi su izbori, navodi se u saopštenju.

U tim smislu, ističe se, predsednik je posebno istakao brojne i konstantne opstrukcije kojima vlasti u Prištini, suprotno svim demokratskim standardima i evropskim vrednostima, pokušavaju da liše Srbe sa Kosova i Metohije da ostvare svoje biračko pravo na aprilskim izborima.

Posrednici Evropskog parlamenta istakli su važnost slobodnog, fer i transparentnog izbornog procesa. Oni će nastaviti da daju pun doprinos u okvirima svojih kompetencija i ekspertize u cilju opšteg unapređenja predizborne atmosfere u Srbiji, uz nastojanje da se blagovremeno dođe do konkretnih rezultata, zaključuje se u saopštenju. 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar