Vučić, Rama i Zaev uoči susreta u Tirani pozvali na pridruživanje “Otvorenom Balkanu”

„Iako je Inicijativa za ‘Otvoreni Balkan’ do sada obuhvatala samo Srbiju, Albaniju i Severnu Makedoniju, ona je bila i biće otvorena za sve članice Zapadnog Balkana. Koristimo ovu priliku i još jednom pozivamo sve naše komšije da se okupe da svojim građanima ponudimo pogodnosti koje nudimo našim građanima“, navodi se u zajedničkom pismu trojice lidera uoči susreta u Tirani 20. i 21. decembra.

Podsećaju da kroz slobodu kretanja ljudi, robe, kapitala i usluga, saradnja može da podstakne trgovinu i ekonomski rast kako bi život bio lakši za svakog čoveka.

„Često optuživani da smo ‘bure baruta’ Evrope, mi kao odgovorni lideri ne možemo dozvoliti da se naš region vrati u noćne more prošlosti, dok EU nije u stanju da učini više za proširenje u ovoj fazi. Imamo svoje podele, ne slažemo se oko nekih političkih pitanja, ali se svi slažemo da su ekonomija i četiri osnovne slobode EU najbolji način da našem regionu damo nadu u trajni mir“, poručuju Vučić, Rama i Zaev u pismu koje objavljuju mediji u Tirani.

Objašnjavaju da „Otvoreni Balkan“ nije utešna nagrada umesto članstva u EU, već veliki korak ka tome.

„Poput Zajednice uglja ‘He Steel’ koja je prethodio rađanju Evropske unije posle Drugog svetskog rata, a ‘Otvoreni Balkan‘ će ostati upamćen kao trenutak koji je naše narode približio Evropskoj uniji i punopravnom članstvu u najvećem trgovinskom bloku na svetu“, podvukli su predsednik Srbije i premijeri Albanije i Severne Makedonije.

Na predstojećem skupu u Tirani očekuje se da potpišu memorandum o razumevanju u vezi sa radnim dozvolama. Taj sporazum značio bi da radna dozvola izdata u bilo kojoj od ove tri zemlje, važi u svim članicama inicijative, Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji.

Inicijativu „Otvoreni Balkan“ za sada ne podržavaju vlasti u Sarajevu, Podgorici i Prištini.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar