Vojska kontroliše sve prilaze Almatiju, pucnjava u predgrađu

Tanjug prenosi navode agencije Tas da vojnici detaljno kontrolišu sve automobile i dokumente putnika na svim izlazima iz Almatija.

U najvećem gradu Kazahstana u 20 sati po lokalnom vremenu na snagu je stupio policijski čas koji je najavljen sirenama.

Policijski čas će trajati do sedam časova ujutro, a vlasti su apelovale na stanovnike tog grada da ostanu mirni i ne napuštaju domove bez potrebe, javljaju RIA Novosti.

Kako prenosi Sputnjik, u predgrađima Almatija čuju se pucnji, a reč je, kako se navodi, o nastavku „antiterorističke operacije“ koja je pokrenuta sinoć.

MUP Kazahstana nije potvrdilo navode o borbama u predgrađu najvećeg kazahstanskog grada, a Sputnjik navodi i da se borbe vode na saobraćajnoj magistrali Almati – Biškek već nekoliko časova u blizini gradića Rajimbek.

Ranije danas, Karim Masimov, bivši šef Nacionalnog bezbednosnog komiteta, i još neki zvaničnici uhapšeni su pod optužbom za veleizdaju, dok je predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev proglasio 10. januar Danom žalosti. 

Aerodrom u gradu biće zatvoren do daljeg, iako je ranije danas saopšteno da će biti otvoren 10. januara.

Situacija u Kazahstanu počela je da se normalizuje sinoć nakon višednevnih nereda koji su prerasli u krvave sukobe sa policijom.

Tokajev je prethodno u obraćanju naciji saopštio da je izdao naređenje da se otvara vatra na „teroriste“ bez upozorenja.

Na poziv Tokajeva stigli su i pripadnici ruskog i beloruskog kontingenta mirovnih snaga Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), a do sada je sletelo više od 70 aviona. 

Preko društvenih mreža oglasila se grupa naoružanih muškaraca koji sebe naziva „Kazahstanskim oslobodilačkim frontom“ zapretila snagama ODKB-a i pozvala oficire vojske na državni udar.

Protesti u Kazahstanu, gde je trenutno na snazu vanredno stanje, izbili su 2. januara u regionu Mangistau zbog skoka cena goriva, da bi se kasnije proširili na više gradova, uključujući Almati, i prerasli u masovne nerede i pljačke.

U sukobima učesnika protesta sa vojskom i policijom, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, poginulo je 26 osoba, procenjuje se da je ranjeno više od 1.000 ljudi, dok je 3.811 osoba uhapšeno.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar