Uspesi na političkom, sportskom i kulturnom polju

Magazin Ekonomist je do sada uvek kritikovao italijanske političare, naročito Silvija Berluskonija, no ovaj put smatra da premijer Mario Dragi zaslužuje sve pohvale zato što je pokrenuo Italiju iz dugogodišnje stagnacije.

Italija je zemlja godine zbog svega što je premijer Dragi uspeo da učini, ali i zbog svih rezultata u sportu i kulturi koje je, nakon dramatične 2020. godine, uspela da postigne.

Zemlja je sa najvećim brojem vakcinisanih u Evropi, zemlja u kojoj je epidemijska situacija u ovom momentu još uvek pod kontrolom, ali i zemlja koja je uspela da obraduje svoje građane sportskim uspesima kao i činjenicom da je grupa „Maneskin“ pobedila na Evroviziji.

Italija je prvak Evrope u fudbalu, osvojila je 40 olimpijskih medalja i uspela je da uspešno upravlja vrlo teškim krizama.

Po Ekonomistu zemlja je uspela da se izvuče iz svoje „weak governance“ (slabog političkog upravljanja) koje je dovelo do toga da je 2019. bila siromašnija nego 2000. godine.

Naglašavaju da se Italija oporavlja brže od mnogo stabilnijih država poput Francuske i Nemačke.

List stavlja akcenat na to da Italija treba da nastavi ovim putem što neće biti teško ukoliko premijer Dragi ostane na toj poziciji.

Ukoliko ipak dođe na mesto predsednika Serđa Matarele i napusti mesto premijera, pitanje je ko će ga naslediti i u kom će pravcu država krenuti.

Magazin Ekonomist, po ugledu na Tajms koji svake godine bira osobu godine, bira zemlju godine od 2013. i ne dodeljuje tu titulu najbogatijim zemljama već onima koje su uspele da se poprave na više polja.

Prethodnih godina ovu titulu ponele su zemlje poput Urugvaja, Tunisa, Mjanmara, Kolumbije, Francuske, Jermenije, Uzbekistana i Malavija.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar