Ukinuta osuđujuća presuda Dragoljubu Simonoviću za paljenje kuće novinara

Sud je istom odlukom naložio da mu se suđenje ponovi pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu, kao i optuženima Aleksandru Marinkoviću i Vladimiru Mihailoviću koji su bili takođe osuđeni četiri godine zatvora.

Apelacioni sud u Beogradu je usvajio žalbe branioaca optuženih navodeći da se njima osnovano ukazuje na činjenicu da postoji razlika između izreke javno objavljene presude 23. februara 2021. godine i izreke pismenog otpravka presude koji je sačinjen i dostavljen učesnicima krivičnog postupka.

„Takođe, osnovano je izjavljenim žalbama ukazano da je sud, menjajući posledicu iz osnovnog oblika krivičnog dela, načinio bitnu povredu postupka s obzirom na to da presuda nema uopšte razloga i u njoj nisu navedeni razlozi o činjenicama koje su predmet dokazivanja što čini bitnu povredu odredabama krivičnog postupka“, navodi se u obrazloženji odluke u koju je Tanjug imao uvid.

Apelacioni sud nalazi i da je osnovano izjavljenim žalbama ukazano da je prvostepeni sud izmenio dispozitiv presude u odnosu na optužni akt, ne dajući razloge za to, pri čemu je obrazložio samo činjenicu da je iz izreke izostavio zanimanje oštećenog (da je novinar), navodom da zanimanje oštećenog nije obeležje krivičnog dela.

U žalbama je ukazano da je sud u dokaznom postupku pročitao i iskaz privilegovanog svedoka koji na glavni pretres nije bio pozvan, a što je suprotno odredbi člana 406, stav 2. ZKP kojom je propisano da se zapisnici o ranijim ispitivanju lica koja su oslobođena dužnosti svedočenja (član 94, stav 1. ZKP) ne smeju izvesti, ako ta lica nisu uopšte pozvana na glavni pretres, pa kako je i na ovaj propust suda osnovano ukazano, to je presuda i iz ovog razloga morala biti ukinuta.

Optuženi se terete za krivično delo „izazivanje opšte opasnosti“.

Simonović od početka procesa kategorički negirao optužbe.

Tužilaštvo je inače za Simonovića tražilo maksimalnu kaznu od osam godina zatvora za krivično delo za koje ga tereti – „izazivanje opšte opasnosti izvršeno podstrekavanjem“.

Jovanović od početka tvrdi da je napadnut isključivo zbog svog pisanja o aferama predsednika Opštine.

Šta se događalo u decembru 2018. 

Naime, u noći između 11. i 12. decembra 2018. godine zapaljen je automobil Jovanovićeve supruge, a požar se tada proširio na garažu i deo kuće.

U požaru je pričinjena materijalna šteta, ali niko nije povređen.

Simonović se teretio da je druge optužene podstrekavao da u znak opomene zapale imovinu Jovanovića.

Aleksandar Marinković se tereti kao direktni izvršilac krivičnog dela, ali je od prošle godine u bekstvu, i za njim je raspisana međunarodna poternica, a postupak je prema njemu razdvojen.

Igor Novaković i Vladimir Mihailović su na početku istrage, priznali paljenje kuće po nalogu Simonovića, dok su na suđenju to negirali.

Simonović je ranije u svojoj odbrani u celosti negirao izvršenje krivičnog dela i opisao svoj stav prema Jovanovićevom novinarstvu i portalu za koji radi.

U ovom predmetu odmah na početku istrage, pevačica Bojana Cvetković Šijacki, priznala je krivicu i zaključila sporazum sa tužilaštvom na osnovu kojeg je osuđena na šest meseci kućnog zatvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Ona je priznala da je dovezla Marinkovića do mesta Jovanovićeve kuće, gde je krivično delo počinjeno.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar