Uhapšeno šest osoba zbog malverzacija u preduzeću „Toza Marković“, oštetili budžet za skoro 600 miliona dinara

Uhapšeni su bivša odgovorna lica „Toza Marković“ Kikinda – V. I. (1959), N. I. (1985), M. K. (1983), D. V. (1979), odgovorno lice „MT Kikagradnja“ Kikinda N. J. (1985), kao i odgovorno lice „Keramika Jovanović“ J. J. (1993) iz Beograda, dok će protiv druga dva odgovorna lica te firme iz Zrenjanina biti podnete krivične prijave u redovnom postupku, saopštio je MUP.

Postoje osnovi sumnje da su četvorica bivših odgovornih lica „Toze Marković“ sa N. J. u saizvršilaštvu, izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, oštećenje poverilaca i pranje novca na štetu navedenog kikindskog privrednog društva koje je u većinskom vlasništvu JP „Srbijagas“, tj. Republike Srbije, na taj način što su za vreme prinudne blokade tekućih računa “Toze Marković“, od januara 2018. do juna 2021. godine, sa drugim pravnim licima zaključili više štetnih ugovora.

Na osnovu ugovora su, kako se sumnja, tim pravnim licima neosnovano vršena plaćanja, knjižna odobrenja prilikom prodaje gotovih proizvoda, a od njih su kupljena i osnovna sredstva, druga dobra i usluge po znatno uvećanim cenama od tržišnih. Na taj način su naneli protivpravnu imovinsku štetu preduzeću „Toza Marković“ Kikinda u iznosu od 597.196.091 dinara.

Odgovorna lica privrednog društva „Keramika Jovanović“ Zrenjanin se sumnjiče da su, u saizvršilaštvu, u periodu 2017. do 2021. godine izvršili krivično delo poreska utaja, na taj način što su u nameri izbegavanja plaćanja poreza, zaključenim simulovanim pravnim poslom kupoprodaje udela preduzeća „Keramika Jovanović“, utajili obavezu poreza na prihode od kapitala u ukupnom iznosu od 38.864.644 dinara i za taj iznos oštetili budžet Republike Srbije.

Novcem stečenim iz kriminalnih radnji, dve osumnjičene osobe protiv kojih će biti podnete krivične prijave u redovnom postupku i za krivično delo pranje novca, kupile su nepokretnosti.

Uhapšenim osobama je određeno zadržavanje do 48 časova i one će, uz krivičnu prijavu, biti privedene nadležnom tužilaštvu.

Akciju su sproveli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Ministarstvom finansija, Sektorom poreske policije, a po nalogu tužioca Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar