U Štrpcu uhapšeno deset osoba, među njima i bivši predsednik opštine

„U vezi sa ovom akcijom, do sada je po nalogu tužioca uhapšeno deset osumnjičenih, među kojima su bivši predsednik opštine Štrpce, direktor urbanizma, još nekoliko funkcionera i vlasnika preduzeća, zbog sumnje da su počinili krivična dela primanje mita, davanje mita i zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“, navodi se u saopštenju.

Akcija policije u Štrpcu počela je jutros pre šest časova.

Prema nezvaničnim izvorima, akcije je izvedena zbog zloupotrebe službenog položaja i primanja mita, u vezi sa građevinskim dozvolama i radovima na Brezovici.

Prema pisanju pojedinih medija na albanskom, policija je pretresla više od deset lokacija, imanja i kuća bivšeg predsednika opštine Štrpce i drugih visokih opštinskih službenika.

Prema izvorima RTS-a sa terena, zgrada opštine u Štrpcu i dalje je blokirana.

Inspektori za organizovani kriminal i dalje su u akciji pretrage i provere dokumentacije, a službenici lokalne administracije od jutros ne mogu da odu na posao. 

Petković: Još jedan brutalan pokušaj zastrašivanja srpskog naroda

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju saopštio je da je jutrošnja akcija „kosovske policije koja je sa specijalcima Rosu, do zuba naoružanim, upala u više srpskih sela u opštini Štrpce i privela više Srba, još jedan je brutalan pokušaj zastrašivanja srpskog naroda u pokrajini i novi teror Aljbina Kurtija“.

„Od jutros, opština Štrpce nalazi se u blokadi, pristupi su onemogućeni, ulice zatvorene, mnoge srpske kuće pretresene, narod zastrašen i onemogućen da obavlja osnovne poslove. Pod maskom i izgovorom nekakve borbe protiv korupcije, Aljbin Kurti ponovo šalje specijalce Rosu, pod punom ratnom opremom, u srpske sredine, sa jedinim ciljem da Srbe koji su ostali bedem odbrane naših nacionalnih interesa u pokrajini kriminalizuje“, rekao je Petković.

Petković je upitao: „Kako to da Kurti ne vidi korupciju i kriminal u svojim redovima, kada je i svim međunarodnim faktorima poznato da svi tokovi prljavog novca idu kroz albanske sredine?“

„Opština Štrpce, kao snažno srpsko uporište i najjužnija tačka srpskog opstanka na KiM, očigledna je meta upravo zbog važnosti za naš narod koji je ovde ostao i opstao, uprkos svim izazovima i poteškoćama. Nikakve akcije Aljbina Kurtija neće slomiti srpski otpor i srpsko jedinstvo u pokrajini, oličeno u Srpskoj listi i u tome ćemo istrajati uprkos svim pritiscima“, naveo je Petković.

Napominje da do te akcije „ne dolazi slučajno, baš u današnjem danu, kada predsednik Aleksandar Vučić treba da potpiše šest važnih sporazuma u okviru inicijative ‘Otvoreni Balkan’, kao korak u bolju budućnost i očigledno je koordinisana sa sinoćnjim divljanjem ekstremista i paljenjem srpskih zastava u Tirani“.

Srpska lista: Osuđujemo prekomernu upotrebu sile 

Srpska lista najoštrije osuđuje prekomernu upotrebu sile i brutalnu akciju koju su danas sproveli u opštini Štrpce do zuba naoružani pripadnici specijalnih jedinica Prištine, navodi se u saopštenju.

„Posebno zabrinjava podatak da je prilikom ove akcije, po izjavama sa terena, policija onemogućila kretanje, ulaz i izlaz iz opštine Štrpce, običnih ljudi, među kojima je bilo i onih koji su se jutros uputili u zdravstvene ustanove i kojima je bila potrebna lekarska pomoć“, ističe se u saopštenju Srpske liste.

Dodaje da „ako se za primer uzmu slične akcije koje se naravno retko sprovode u albanskim sredinama, u tim situacijama se ne blokiraju ulazi i izlazi iz grada, ne upada se u porodične kuće i ne maltretiraju ukućani“.

„Sve ovo nam daje za pravo da podignemo glas protiv brutalnosti i demonstriranja sile u opštini sa srpskom većinom i da zahtevamo da se prestane sa provokacijama kojima se ugrožava mir i spokojstvo građana“, navodi se u saopštenju.  

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar