U Beogradu protest i šetnja centralnim gradskim ulicama zbog zagađenja vazduha

„Eko straža“ navodi da je protest pod nazivom „Za besopasan vazduh“ organizovan povodom nereagovanja Vlade Srbije na problem zagađenja vazduha na teritoriji Srbije koji, tvrde, ima razmere humanitarne katastrofe.

Aleksandra Kirilić iz organizacije „Eko straža“ istakla je u uvodnom obraćanju na Terazijama, gde je skup počeo, da je Beograd najzagađeniji grad u Evropi, a 15 gradova u Srbiji je među najzagađenijima na starom kontitentu.

Izjavila je da su se okupili treći put kako bi ukazali na neaktivnost institucija i vlasti u Srbiji, ali pre svega jer je u septembru, kako tvrdi, otkriveno da je Institut za javno zdravlje „Batut“ godinu dana skrivao podatak o „crnim tačkama“, odnosno najzagađenijim delovima Srbije.

Od zagađenog vazduha u Srbiji godišnje umre 15.000 ljudi, rekla je Kirilićeva, te dodala da svako šesto dete u našoj zemlji boluje od astme.

Naglasila je da građani ne žele da žive u „zlatnom dobu, već kao sav normalan svet“, prenela je agencija Fonet.

Posle obraćanja govornika, građani su sa Terazija krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama.

Prošli su pored Skupštine grada, preko Kralja Milana i Slavije. Iako su prethodno najavili da je cilj protestne šetnje Institut „Batut“ u Ulici doktora Subotića starijeg, građani su se zaustavili kod Karađorđevog parka u Bulevaru oslobođenja, gde je protest i završen.

Kako su naveli, u Ulicu doktora Subotića starijeg nisu ušli zbog pacijenata koji su hospitalizovani u okolnim klinikama.

Saobraćaj je zatvaran u ulicama kojima se kreću građani i po njihovom prolasku je normalizovan.

Kako javlja reporter RTS-a sa lica mesta, sve je proteklo bez ikakvih incidenata. 

„Eko straža“ prethodno je navela da na protest nije bilo dozvoljeno donositi obeležja političkih stranaka i ističu da je reč o građanskim protestima.

Današnji protest bio je prvi deo protesta, a drugi deo će biti održan nedelju i dve nedelje kasnije u svim drugim većim gradovima Srbije.

Organizatori poručuju da će donosiocima odluka dati rok 30 dana da reaguju ili će uslediti sledeći protest koji će, dodaju, imati za cilj obustavu saobraćaja na radni dan u takozvanom špicu.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar