Trideset godina od zločina nad Srbima u Mašićkoj Šagovini

U noći između 18. i 19. decembra 1991. godine, pripadnici 108. i 121. brigade Zbora narodne garde (ZNG) i specijalci iz grupe „Svileni“, sa 363 vojnika, izvršili su pešadijski napad na srpsko selo Mašićka Šagovina kod Novske, smešteno na južnim obroncima Psunja, kog je branilo ukupno oko stotinak branilaca, pripadnika Teritorijalne odbrane iz toga i susednih srpskih sela i dobrovoljaca iz Srbije, navodi Veritas.

U toku borbe za „prokletu utvrdu“, kako su Hrvati, zbog njenog izuzetnog geostrateškog položaja zvali Mašićku Šagovinu, „zenge“ su u toku dana, kada su branioci sa meštanima slavili Svetog Nikolu, ovladali celim mestom.

Tada su, prema srpskim izvorima, likvidirali najmanje 55 ljudi, među kojima 31 civila i pripadnika Teritorijalne odbrane iz tog sela, dok ih je nekoliko desetina prošlo višemesečnu torturu u hrvatskim kazamatima.

Prema svedočenjima preživelih logoraša, „zenge“ su pred sobom redom palili sve kuće i ubijali i civile i branioce nakon odbacivanja oružja i predaje.

Zločin i dalje nije istražen, iako izvori i sa hrvatske i sa srpske strane navode imena ljudi za koje sumnjaju ili tvrde da su zločin izvršili.

Po nalogu hrvatske vojske u Mašićkoj Šagovini je pokopano 28 ubijenih Srba, većina pod imenom, a skupljali su ih i pokapali njihovi rođaci, među kojima i Cvetanka Milosavljević, koja je morala da sahrani i svoja dva sina Tihomira (20) i Dragana (23), saopštio je Veritas.

Sa te lokacije u pojedinačnim ekshumacijama do 2013. ekshumirano je i predato srpskoj strani najmanje šest posmrtnih ostataka, uz objašnjenje da su „stradali u borbi“.

U oktobru 2013. sa te lokacije ekshumirani su posmrtni ostaci 19 žrtava, od kojih je do sada 14 identifikovano. Za ostale žrtve još se ne zna ni mesto ukopa.

Selo je kompletno opljačkano i spaljeno, izuzev Zadružnog doma u kome se nalazila hrvatska vojska sve do dolaska vojnika UN.

Veritas navodi da se u Hrvatskoj ta akcija kotira kao „jedna od prvih herojskih bitaka Domovinskog rata, u kojoj su ‘četnici’ pretrpjeli velike gubitke – oko stotinu mrtvih“, dok su na hrvatskoj strani gubici iznosili 13 poginulih i više desetina ranjenih.

Iako su u toj akciji ubijani civili i zarobljenici, kategorije koje su u oružanim sukobima zaštićene Ženevskim konvencijama, iako su poznata imena osoba koje su isplanirale i izvele ovu akciju, kao i neposredni počinioci ubistava, za ovaj zločin još niko nije odgovarao ni pred domaćim, ni pred međunarodnim sudovima, saopštio je Veritas.

U Mašićkoj Šagovini je po popisu stanovništva iz 1991. živelo 209 stanovnika od čega 189 (90 odsto) Srba, 16 Hrvata i četiri Jugoslovena. Dvadeset godina kasnije, po popisu iz 2011., u selu je popisano seda žitelja, dva muškarca i pet žena, bez oznake nacionalne pripadnosti.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar