Trgovina drogom cveta uprkos pandemiji – Vijetnam pokušava da spreči šverc izricanjem najteže kazne

Pažnju medija u jugoistočnoj Aziji ove nedelje privukla su izricanja smrtnih kazni za krijumčarenje droge u Vijetnamu.

U ponedeljak je u komunističkoj državi od 97 miliona stanovnika na smrt najpre osuđen tridesetjednogodišnji nigerijski državljanin zbog nelegalnog uvoza 3,4 kilograma metamfetamina iz Katara, da bi u petak ista kazna u istom gradu, Ho Ši Minu, bila izrečena i tajlandskoj državljanki koja je uhvaćena sa dva kilograma kokaina koje je pokušala da unese iz Brazila.

Ovi slučajevi naročito privlače pažnju u susednom Tajlandu, s obzirom na to da je i prošle godine jedna dvadesettrogodišnja državljanka te budističke monarhije osuđena na smrt u Vijetnamu zbog krijumčarenja tri kilograma metamfetamina.

Vijetnam, kao i većina zemalja istočne i jugoistočne Azije, ima vrlo stroge zakone kada je u pitanju droga, pa unošenje više od 100 grama belog praha povlači smrt.

U tom delu sveta trgovina drogom vidi se ne samo kao štetna po pojedince koji je konzumiraju, već i kao potkopavanje društva i države u celini, jer potpiruje kriminal, s obzirom na to da osobe koje su u „zagrljaju“ aktivnih supstanci neretko posežu za pljačkom, a visoki prihodi od prodaje prelivaju se u trgovinu oružjem i koriste za finansiranje drugih nezakonitih radnji.

U zemljama kao što su Kina, Tajland, Singapur i Vijetnam smrtnu kaznu, po pravilu, povlače ne samo krijumčarenje i proizvodnja droge, već i prisiljavanje drugih na njeno konzumiranje i organizovani kriminal u vezi sa njom, poput fizičkih obračuna ili zloupotrebe položaja.

Prema izveštavanju medija u jugoistočnoj Aziji, u Vijetnamu trenutno na pogubljenje čeka 586 osoba, od kojih 117 već ispunjava sve pravne uslove za izvršenje najteže kazne.

Donekle ironično, ta kazna u Vijetnamu se izvršava iglom, odnosno, ubrizgavanjem smrtonosnih hemijskih supstanci.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar