Traumatična iskustva nakon „spajkinga“: Bila je u nesvesti sa otkopčanim pantalonama

Bojana Kovačević napravila je stranicu „Ženska posla“ kako bi delila šale i priče iz ženske svakodnevice. Šale su potisnute u drugi plan, kada je svoju ispovest podelila devojka kojoj su sipali drogu u piće. Jedna ispovest bila je dovoljna da ohrabri još dvesta devojaka da kažu da su i one bile žrtve takozvanog spajkinga.

„Krenulo je od jednog slučaja, poznanici se to dogodilo u Novom Sadu, u klubu, i kada smo to podelile na storijy, pokrenula se lavina komentara i ispovesti devojaka koje su to doživele u drugim gradovima u Srbiji“, kaže Bojana Kovačević Durić.

U grupi da, ali javno se nijedna devojka nije ohrabrila da govori. Više od nedelju dana stajao je poziv ekipe RTS-a bilo kojoj od njih da se odazove i svoju priču javno ispriča. Niko se nije odazvao.

Umesto njih, o ogromnom problemu koji imaju mladi u klubovima, kafićima, diskotekama, čak i na kućnim žurkama, govore oni koji im bukvalno spasavaju živote.

Kakvi su simptomi

„Ova supstanca je u vidu tečnosti, bez boje i mirisa. Što se tiče ukusa, teško da se može primetiti kada je dodato u piće“, objašnjava Snežana Đorđević, načelnica odeljenja za toksikološku hemiju.

Simptomi su slični pijanstvu. Malaksalost, mučnina i vrtoglavica. Zato mladi često pomisle da im je loše od alkohola, pa i ne traže pomoć lekara.

Osim toga, prisustvo ove droge u krvi može se potvrditi jedino ako se analiza uradi u roku od 12 sati, što se u praksi retko događa. Ima i testova koji se kupuju u apoteci, ali oni često ne daju pravu sliku.

Pomoćnik direktora Hitne pomoći Sergej Pantić navodi da mesečno imaju oko 200 intervencija zbog trovanja alkoholom, a 10 do 20 slučajeva trovanja opijatima.

Ova droga može da dovede i do gubitka svesti, što olakšava zloupotrebu. Međutim, dovodi i do gubitka pamćenja, pa je i zbog toga silovanje teško dokazivo. Takvih slučajeva ima sve više.

Svedočanstva devojaka upozoravaju

Zoran Pejičić iz odeljenja za borbu protiv droga apeluje na decu da budu u poznatom i prijateljskom društvu, i da izbegavaju da piju otvorena pića.

Svedočanstva dve devojke iz grupe opominju i upozoravaju.

„I meni se to dogodilo, i to na kućnoj žurci. Tri dana nisam znala šta se dogodilo. To više nije moje društvo, niko mi nije pomogao. Osećaj je užasan“, objavila je jedna devojka društvenoj mreži.

„I mojoj drugarici se dogodilo u klubu. Bila je u nesvesti sa otkopčanim pantalonama. Niko nije bio oko nje i ona se ne seća šta se dogodilo“, svedoči druga devojka.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar