Tokajev izdao naredbu: Pucajte bez upozorenja

Rojters javlja da se čini da su snage bezbednosti uspostavile kontrolu u Almatiju, ali se i dalje može čuti pucnjava.

Predsednik Tokajev je u televizijskom obraćanju rekao da militanti nisu položili oružje i da i dalje čine zločine, ili ih pripremaju. 

„Borba protiv njih mora da ide do kraja. Ko god se ne preda biće uništen. Naredio sam snagama bezbednosti i vojsci da ih ubiju bez upozorenja“, rekao je predsednik.

Tokajev je ranije saopštio da je u zemlji uglavnom uspostavljen ustavni poredak.

Kazahstanski predsednik okrivio je teroriste obučene u inostranstvu za nasilje u zemlji, najgore u poslednjih 30 godina, otkako je Kazahstan proglasio nezavisnost. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova je u odvojenom saopštenju istaklo da je 26 „naoružanih kriminalaca“ likvidirano, a više od 3.000 njih privedeno, dok je 18 policajaca i pripadnika nacionalne garde ubijeno od početka protesta koji su izbili ove nedelje. 

Rusko ministarstvo odbrane je navelo da je više od 70 aviona zaduženo za dovođenje ruskih vojnika u Kazahstan i da trenutno pomažu u ponovnom uspostavljanju kontrole na aerodromu u Almatiju.

Tokajeva administracija je navela da ruske snage nisu uključene u borbe ili „eliminaciju militanata“.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki rekla je da Vašington pažljivo prati dolazak ruskih snaga u Kazahstan. Pratićemo situaciju i eventualno kršenje ljudskih prava i „sve akcije koje bi mogle da vode zauzimanju kasahstanskih institucija“, rekla je Džen Psaki.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar