Tajland nabavlja lovce-bombardere najnovije generacije

Tajlandska armija najavila je nabavku između osam i 12 lovaca bombardera „F-35“ američkog proizvođača „Lokid Martin“, javljaju domaći mediji poput tiražnog Bangkok Posta.

Taj avion pete generacije na kojem je primenjene stelt tehnologija i koji odlikuje odlična elektronika i rakete vrlo dugog dometa poslednjih godina je drastično pojeftinio i sada je pristupačan i za zemlje s manjim budžetom od onog koji poseduje svetske velesile jer je, tvrde vojni izvori u Tajlandu, njegova cena sa 142 miliona dolara po komadu u vreme kada se prvi put pojavio na tržištu pala na oko 82, što bi se u daljim pregovorima moglo spustiti za još desetak miliona.

Najveća zemlja u Indokini, sa preko 500 hiljada kvadratnih kilometara površine i 70 miliona stanovnika, te izlazom i na Tihi i Indijski okean treba veći broj tih aparata, ali vojno rukovodstvo smatra da bi, zbog ograničenja u državnoj kasi nastalih epidemijom novog koronavirusa i ogromnim padom prihoda od turizma, i kupovina samo osam američkih aviona bila veliki doprinos jačanju odbrambene moći zemlje, pogotovo ako bi se oni uparili sa robotizovanim bespilotnom letelicama „Lojal vingman“ australijsko-američke proizvodnje, kojima može da se daljinski upravllja iz kabine borbenih aviona.

Zato Tajland namerava da otpočne pregovore za nabavku „F-35“, čijem razvoju su pridonele i druge članice NATO-a, kao što su Velika Britanija, Italija i Holandija, u fiskalnoj 2023. godini.

Budistička monarhija, inače, poseduje nekoliko desetina lovaca bombardera „F-16“, ali dobar deo njene flote čine zastareli američki lovci „Nortrop F-5“, koji su prestali da se proizvode još u drugoj polovini osamdesetih, i laki trenažni francusko-nemački avion „Daso-Dornier Alfa džet“, na čiju proizvodnju je zavesa spuštena takođe daleke 1991. godine.

Te letelice sada su kamen o vratu Kraljevskog tajlandskog vazduhoplovstva ne samo zbog prevaziđene tehnologije, već i zbog rastuće teškoće da se za njih obezbede delovi i održavanje.

Interesantno je da tajlandske oržane snage u svom sastavu imaju i eskadrilu švedskih lovaca bombardera „JAS-39 Gripen“, te poslednjih godina obuku vrše na u Aziji popularnim južnokorejskim mlaznjacima „Zlatni orao T-50“, jer ta tehnološka šarenolikost, mada omogućuje izvesnu političku i logističku nezavisnost u slučaju sukoba sa nekim od isporučilaca opreme, predstavlja i nemali problem kada su u pitanju troškovi opremanja, održavanje letelica i podučavanje pilota.

Deo zastarelih „F-5“ Tajland planira da zameni novim aparatima tipa „F-16“.
Tajland ima robusnu i brojnu armiju, u čijem vazduhoplovstvu, koje poseduje preko 260 aktivnih aviona i helikoptera, služi oko 47.000 ljudi.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar