Sve veći broj dece traži pomoć Svratišta, hladno vreme i korona dodatni problem

Kuvan obrok, toplu obuću i po neki slatkiš, više od 150 dece svakog vikenda potraži na dve adrese Svratišta u Beogradu. Oni koji svakodnevno rade sa najmlađima ukazuju da je broj siromašne dece na ulici sve veći.

„Nama su se ti neki dnevni proseci na godišnjem nivou povećali za po 15-20 dece koja nam svraćaju svakoga dana. Sve brojke su nam povećane i to koliko deca sati provode u programu, i to koliko nas građani posećuju i to koliko dece dolazi i to koliko roditelja dolazi, tako da je sve intenzivnije nego što je bilo ranije“, kaže Mina Medić, koordinatorka Svratišta za decu.

Protekle godine kroz Svratište je prošlo blizu 400 mališana od kojih su neki tu došli prvi put.

„I dan danas, a posebno početkom ove 2021. posećivala su nas deca koju mi ne poznajemo uopšte, koju nikada ranije nismo sreli ali koja su čula od drugara da postoji neko mesto na koje može da se svrati da se dobije odeća, obuća, da se okupaju i da jedu“, navodi Medićeva.

Pomoć najčešće zatraže dečaci i devojčice romske nacionalnosti od 9-13 godina. Hladno vreme i korona dodatni su izazovi za rad Svratišta.

„Moramo nekako da ubrzamo sve te potrebe koje deca ovde zadovoljavaju. Tako da se te potrebe kreću od zadovoljavanja bazičnih potreba, kao što je kupanje kao što je hrana do opet nekih viših potreba kao što je podrška u obrazovanju. Naravno sve nam je ograničeno i značajno onemogućeno zbog epidemioloških mera ali nekako se snalazimo“, ističe Jelena Mitić Pantić, specijalni pedagog Svratišta za decu.

Zato je svaka pomoć građana Svratištu dobrodošla – najpre očuvana odeća i obuća za hladne dane. Novogodišnje želje dece sa ulice su skromne: čokoladica ili po neka igračka.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar