Sve je poskupelo, pa čak i novogodišnji ukrasi – trgovci imaju objašnjenje

U kineskim radnjama veštačke jelke koštaju i do 23.000 dinara, figura deda mraza 11.000, novogodišnji ukrasi do 2.000 dinara, a obična ukrasna sveća čak 400 dinara. Kvalitet je ostao isti, ali ne i cene.

Kupci kažu da je sve skuplje nego ranije, a trgovci imaju svoje razloge. Kažu, nekada je u Srbiju stizalo četiri-pet hiljada kontejnera kineske robe, a danas ne više od 500.

„Mnogo je poskupeo transport, od tri-četiri hiljade dolara, sada je preko 10.000 evra. Znači od 12 do 15 hiljada evra je transport za jedan kontejner“, navodi Šen Hong, predsednik Udruženja vlasnika lokala.

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić kaže da se sve ređe primećuju razlike u cenama u kineskim i ostalim radnjama. Na visoke cene, prema njegovim rečima, uticala je pre svega pandemija, ali i cene energenata, što je dovelo do skupljeg transporta robe. Zbog toga će se, veruje, sve više kineskih radnji zatvarati.

To se donekle već primećuje. U samom centru grada zatvoreno je nekoliko velikih radnji.

Upoređivali smo i cene proizvoda. Set od 12 ukrasa za novogodišnju jelku u kineskoj radnji može se kupiti za 269 dinara, dok gotovo isti takav u nekoj drugoj prodavnici košta 300 dinara. Najjednostavnija dekorativna sveća u kineskoj radnji je samo 50 dinara jeftinija.

I za ovo postoji objašnjenje, kažu kineski trgovci – konkurencija je velika, a kupaca sve manje.

„Ne plaćaju svi carinu, Evropska unija ne plaća carinu, turska roba ne plaća carinu, ruska roba ne plaća carinu, imate ugovor o slobodnoj trgovini sa svima, a nemate sa Kinom“, kaže Šen Hong.

Koliko smo mogli da primetimo, kupci, kojih je danas bilo malo, uglavnom su samo razgledali novogodišnju dekoraciju.

Hoće li zakon ponude i tražnje prevagnuti, ili opreznije baratanje kućnim budžetom, čemu nas je naučila korona, znaće se tek posle novogodišnjeg praznika, kada ćemo bilanse svoditi i mi i trgovci.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar