Što nema u prodavnici, naći ćeš kod Kineza – zašto se ovoj izreci bliži kraj

Što nema u prodavnici, naći ćeš kod Kineza. Toj odomaćenoj izreci možda se bliži kraj. Zbog pandemije transport je višestruko poskupeo, došlo je do nestašice čipova na primer, pa se sve više razmišlja o izmeštanju proizvodnje iz Azije.

Stručnjaci smatraju da je okretanje svake zemlje i regiona sebi trajno i da je korona obrnula proces globalizacije. 

„To je priča za danas pa plus pet godina, plus deset godina. To nije nešto što bi trebalo da nas transformiše u roku od godinu dana i bitno je da to nije posao koji treba da uradi samo država nego mora da ga uradi i privredna zajednica“, kaže Marko Marković iz „Egzakta advajzori“.

Ako bi i prihvatili deo proizvodnje, postavlja se pitanje koji bi to regioni bili najpogodniji za nove pogone. U Pčinjskom okrugu traže se farmaceuti, profesori jezika, tehnolozi ali i recepcioneri, kozmetičari, portiri. Manjkaju čak i tesari.

„Misli se na oblast tekstilstva, obućarstva i tapetarstva, ali sa druge strane imamo potražnju za nekim drugim profilima, kao što su vozač drumskog vozila, vozač teretnjaka, poslužilac uređaja za proizvodnju provodnika i kablova i slično“, Vesna Stanojković, pi-ar NSZ filijala Vranje.

Srbija je suočena sa ubrzanim starenjem stanovništva i iseljavanjem iz manjih mesta. Od 2018. do 2020. godine broj stanovnika u južnoj i jugoistočnoj Srbiji, čak i u Šumadiji i zapadnoj Srbiji smanjio se 0,6 odsto. U istom preriodu porast broja stanovnika upisali su samo Beograd i Vojvodina.

Slična je slika u celom regionu, negde kao u Bugarskoj i lošija.

Država pokušava da proizvodne pogone raširi na celu zemlju, gradi puteve, daje podsticaje za ulaganja u nerazvijenim opštinama: do sada za 177 projekata u 78 gradova zahvaljujući čemu je zaposleno 50.000 radnika.

„Da li im uprostiti da sve što mogu da dobiju od države u vidu subvencija za svoja gazdinstva mogu brže, lakše, da im to bude pristupačnije. Da im neko priđe da opet u okviru nekih mesnih zajednica uradi edukaciju na šta imaju pravo i koju subvenciju mogu da ostvare“, kaže Nenad Tešić, ekonomski analitičar.

Do skoro je globalizacija bila neumitna, kapital se selio tamo gde je bila najjeftinija radna snaga, a tržište veliko.

Ekonomski procesi se manjaju pa bi ruralni delovi i manje razvijeni gradovi zbog cena, čistijeg vazduha pa i subvencija mogli da budu mesta u koja će se više ljudi vraćati nego iz njih odlaziti.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar